Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je na redovnom brifingu da se novi soj koronavirusa, omicron, širi brže od drugih. Omicron je prvi put registrovan u Južnoafričkoj Republici, ali ga sada već ima u 77 zemalja.

Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus​ kaže da omicron ne treba smatrati “blagim”.

“Omicron se širi do sada neviđenom brzinom u odnosu na druge sojeve. Iako izaziva manje ozbiljnu bolest, veliki broj zaraženih može ponovo da preplavi zdravstveni sistem”, rekao je on.

Vakcine protiv Covida su se pokazale nešto manje efikasnim u sprječavanju razvoja ozbiljne bolesti, ali i dalje pružaju “značajnu zaštitu”, rekao je direktor WHO.

“Rezultati koji pristižu pokazuju da su vakcine nešto malo manje efikasne u sprječavanju teške kliničke slike i smrti, kao i u sprječavanju zaražavanja”, kazao je Tedros, bez iznošenja detalja.

Studija sprovedena u Južnoafričkoj Republici pokazala je da su Pfizerove vakcine, u slučaju omicrona, manje efikasne u sprječavanju zaražavanja i hospitalizacije.

“Booster” doze vakcina mogu da obuzdaju širenje Covida, napomenuli su u WHO.

“Ali, to je pitanje prioriteta. Važan je redoslijed. Ako date ‘booster’ vackine onima koji su u manjem riziku da se ozbiljno razbole, ugrožavate živote onih koji su u većem riziku i koji i dalje čekaju na prvu dozu vakcine. Sa druge strane, davanje trećih doza ljudima u visokom riziku važnije je od davanje prvih doza onima koji nisu u opasnosti”, kazao je Tedros.

Tedros je istakao da su neke zemlje svim punoljetnim stanovnicima ponudile ‘booster’ vakcinu i dodao da je WHO zbog toga zabrinuta, jer će takva raspodjela vakcina samo pojačati globalnu nejednakost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…