ZDRAVLJE

WHO: Smrtnost od tuberkuloze porasla tokom pandemijeProcjenjuje se da je globalna smrtnost od tuberkuloze porasla između 2019. i 2021., preokrenuvši godine pada jer je pandemija COVID-19 ozbiljno poremetila napore u borbi protiv te bolesti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Globalni napori u borbi protiv smrtonosnih bolesti kao što su AIDS, tuberkuloza i malarija trpili su tokom pandemije COVID-19. Zdravstvena kriza je posebno pogodila odgovor na tuberkulozu i dovela do toga da zemlje zaostanu u ispunjavanju ciljeva za suzbijanje zarazne bolesti.

WHO je pozvao svijet da primijeni lekcije naučene iz pandemije na tuberkulozu, koja teško pogađa zemlje poput Indije, Indonezije, Filipina i Pakistana.

– Ako nas je pandemija nečemu naučila, to je da uz solidarnost, odlučnost, inovacije i pravednu upotrebu alata možemo prevladati ozbiljne zdravstvene prijetnje – rekao je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Godišnji izvještaj WHO o tuberkulozi procjenjuje da je tuberkuloza usmrtila 1,6 miliona ljudi 2021. godine, što je više od procijenjenih 1,5 miliona smrtnih slučajeva u 2020. i 1,4 miliona smrtnih slučajeva u 2019. Smrtni slučajevi povezani s tuberkulozom su pali između 2005. i 2019. godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top