Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak je upozorila da će se omikron varijanta koronavirusa vjerovatno dalje širiti, što predstavlja “veoma visok” globalni rizik, piše klix.ba.

“S obzirom na mutacije koje mogu dati potencijal gubljenje imuniteta i moguću prednost u prenosivosti, vjerovatnoća potencijalnog daljeg širenja omikrona na globalnom nivou je velika”, naveli su iz WHO-a u svojoj procjeni rizika u ponedjeljak u tehničkom izvještaju za svoje 194 zemlje članice.

U zavisnosti od ovih karakteristika, moglo bi doći do budućih porasta zaraze Covid-19, što bi moglo imati teške posljedice.

U svom izvještaju WHO navodi da je riječ o veoma divergentnoj varijanti s velikim brojem mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće i mogu biti povezane s potencijalnim gubitkom imunološkog imunitet i većom transmisivnošću.

Međutim, u vezi sa ovom varijantom i dalje postoje značajne neizvjesnosti i nepoznanice. Prije svega, stručnjaci još ne znaju koliko je varijanta prenosiva i jesu li neka povećanja povezana s gubitkom imuniteta, intrinzičnom povećanom transmisivnošću ili oboje.

Drugo, postoji nesigurnost oko toga koliko dobro vakcine štite od infekcije omikronom, prenosa i kliničkih bolesti različitog stepena ozbiljnosti i smrti. I treće, postoji nesigurnost oko toga da li varijanta ima drugačiji profil ozbiljnosti.

WHO je saopćila da će trebati sedmice da se shvati kako ova varijanta može uticati na dijagnostiku, terapiju i vakcine. Međutim, preliminarni dokazi sugeriraju da soj ima povećan rizik od ponovne infekcije.

Rani podaci sugeriraju da se varijanta širi u Južnoj Africi brže nego prethodne varijante i da bi varijanta mogla pokrenuti novi val infekcija.

Predsjednica Južnoafričkog medicinskog udruženja Angelique Coetzee ranije je izjavila da nova varijanta koronavirusa poznata kao omikron varijanta, rezultira blagom bolešću bez izraženih simptoma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…