Komemoracija zastupniku i potpredsjedniku Skupštine Srbije Muameru Zukorliću u Narodnoj skupštini počela je minutom šutnje, a prisustvovali su joj članovi porodice, zastupnici u parlamentu Srbije, predsjednik Srbije i ministri, muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić i članovi diplomatskog kora.

Muamer Zukorlić je bio veoma obrazovan, posvećen širenju svoje vjere i znanja, a u teškim trenucima shvatao je da trenutak strpljenja u trenutku bijesa sprečava hiljadu trenutaka žaljenja, istakao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na komemoraciji potpredsjedniku Skupštine Srbije, koji je preminuo 6. novembra.

Poslije Zukorlića ostaje praznina, ali i pouka da ono što uradimo može da bude vječno. Danas kada žalimo za Zukorlićem, možemo reći da je on za života na ovom svijetu položio sve testove i zaslužio mjesto u dženetu, raju, rekao je Vučić.

Znao je da je vjera mjesto susreta, spajanja, da razmjenjujemo dobro, kazao je Vučić i istakao da je najveći dio života Zukorlić i kao muftija i kao poslanik posvetio školama i univerzitetu.

Znao je da znanje otvara vrata tolerancije, zajedništva i saradnje, dodao je Vučić.

Kao Bošnjaku, dodao je Vučić, Srbija mu je bila domovina, ali isto tako svojom je smataro i Bosnu, jer je bio ubijeđen u bliskost koja stvara dugotrajni mir.

Kada smo razgovarali uvijek je dobro shvatao i podržavao ideju povezivanja, izgradnje puteva, doživljavali smo se kao komšije, a ne rovovima podijeljena plemena, istakao je Vučić.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je očekivao da radi i sarađuje sa Zukorlićem dugo godina, a da je njegov prerani odlazak ostavio veliku prazniku u parlamentu i u društvenom životu.

On je bio sljedbenik Božje riječi, to je bio njegov izbor i poziv, ali je bio i rođeni predvodnik, čovjek sa energijom i vizijom boljeg i humanijeg društva od onog u kojem je živio, kazao je Dačić.

Bavljenje politikom je shvatao kao pomoć i podršku drugima. Nije morao, ali je iskoračio iz svog životnog kruga i posvetio se politici u najplamentijom vidu. Kada je postao poslanik, donio je snažan glas koji nas je opominjao i podsjećao da društvo učinimo boljim i pravednijim, a državu naprednijom, istakao je Dačić.

Znao je koliko su podjele naškodile narodu i uložio je veliki trud da se one izbrišu. Mnogo je uradio za Bošnjake, ali jednaku volju i ljubav je imao da uradi sve što može za bratski život Bošnjaka i Srba i drugih naroda, rekao je Dačić.

Usame Zukorlić, Zukorlićev najstariji sin, zahvalio je svima koji su došli u Novi Pazar na dženazu Zukorliću i istakao da su pravda i pomirenje koje je proklamovao našli mjesto u srcima svih naroda Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…