Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić požalio se u preksinoćnom televizijskom gostovanju na TV Hepi da više mjeseci nije gostovao ne Radio-televiziji Srbije, i dodao da se sada ne bi odazvao ni da ga na javni servis pozovu.

On je upitao “koji je princip i koji bogovi” donose odluke ko će gostovati na javnom servisu, i dodao da “sam sebe neće pozivati”.

Međutim, podaci BIRODI-jevog (Biro za društvena istraživanja) monitoringa centralnih informativnih emisija pokazuju drugačiju realnost umjesto one koju predstavlja predsjednik, piše Danas. Naime, u oktobru ove godine najdominantniji akter u dnevnicima šest televizija bio je Aleksandar Vučić, gdje je bio tema skoro 12 sati, i to u više od 90 posto slučajeva u isključivo pozitivnom kontekstu.

Za tih mjesec dana, u RTS-ovom Dnevniku 2 bio je tema oko sat vremena, i to u ulozi predsjednika 40 minuta pozitivno, a oko 10 minuta neutralno predstavljen. U ulozi šefa partije, Vučić je bio tema tek oko tri minuta, u 80 odsto slučajeva neutralno konotiran. Kada je u pitanju negativno izvještavanje o predsjedniku, na RTS-u u pomenutom periodu nema ni jedne jedine sekunde kritike.

I to nije sve vrijeme koje je Vučiću posvećeno u Dnevniku, jer je u ulozi predsjednika stranke, on bio prisutan sat i 32 minuta, u 91,1 posto pozitivno predstavljen, uz neutralnih devet minuta. Dakle, samo u Dnevniku 2 se za mjesec dana o Vučiću, i to krajnje pozitivno, govorilo gotovo 13 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Savjetnica generalnog sekretara UN-a posjetila Beograd i poručila: Molim vas, uklonite mural!

Priznavanje da se desio genocid ne znači i negiranje da su se…