Nova istraživanja javnog mnijenja u Srbiji i dalje daju veliku prednost aktualnom predsjedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Procenat ljudi koji bi izašao na izbore, da se oni održavaju u narednu nedjelju, u blagom je porastu što je normalno budući da se izbori bliže, pokazuje istraživanje agencije Faktor plus. Kada je riječ o rejtinzima, SNS i dalje je ubjedljivo najpopularnija, piše Blic.

Da se izbori održavaju za sedam dana, naprednjaci bi osvojili 57 posto glasova, što je sličan rezultat jer su u istraživanju od prije dva mjeseca bili na 58,3 posto.

“To su neznatne promjene, jer malo je vremena prošlo da bismo govorili da su se protesti odrazili na rezultat. Neko će reći da je SNS pao, ali da bi oni pali neko drugi mora da poraste, a to se za sada ne vidi”, Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor Plus.

Opozicija koju čine Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana prvi put od kada je ozvaničena koalicija našli su se u istraživanju ove agencije.

“Kao što sam ranije rekao procjena je da bi taj blok mogao da ide između 10 i 15 posto. Sada smo ih našli na 12 procenata. Mislim da će imati nešto više, jer ima određeni procenat nezadovoljnih koji se još nisu opredijelili. Trenutno je ta opoziciona kolona u drugom planu zbog protesta, ali vidjećemo kako će biti u budućnosti”, navodi Pejić.

On naglašava da prema istraživanjima, niko od političkih opcija za sada nije profitirao iz posljednjih protesta.

“Mislim da će do izbora biti još tumbanja pogotovo ako se uključe neki novi akteri poput Save Manojlovića”, ističe on.

Kada je riječ o Socijalističkoj partiji Srbije (SPS), ta stranka osvojila bi 9,3 posto i na tom nivou je već godinama. Blizu cenzusa nalazi se više stranaka, ali nijedna od njih ne može biti sigurna u prelazak cenzusa. Nabolje stoji savez zelenih stranaka koji bi osvojio oko 7 posto.

Izbori za sve nivoe vlasti u Srbiji održavaju se 3. aprila 2022. godine, a predizborna kampanja je uvelike već krenula.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…