ZDRAVLJE

VRIJEME JE PREHLADA: ŠTA SU UZROCI, KAKO SE LIJEČI ?“Ne sjedi na hladnom betonu, nazebćeš” – istina ili mit?: evo zbog čega se zaista javlja prehlada

Mislite da ste se prehladili jer ste nazebli? Varate se…

Rečenice “Bolje se obuci, nazebćeš!” ili “Ne sedi na hladnom betonu” većini su dobro poznate. Roditelji, bake i deke često su nas kao male opominjali da se utopljavamo kako ne bismo navukli prehladu. Da li je zaista to tako i da li prehlada nastaje od hladnoće ili je u pitanju samo mit?

Kako piše HealthLine, prehlade se javljaju zbog virusa, a ne zbog toga što smo ozebli. Međutim, studija iz 2022. godine pokazala je da hladnoća, tj. snižavanje tjelesne temperature, može da loše utiče na imunološki sistem i donese veći rizik od virusa prehlade.

Zapravo, prehlade su obični sezonski virusi i zapravo se od njih razboljevamo. A ono što hladno vrijeme,  vetar i kiša donose jeste zapravo obaranje imunosistema koje nas čini podložnijim virusima.

Kako se prehladimo?

Više od 200 virusa izaziva prehladu. Šire se vazduhom i bliskim fizičkim kontaktom, dodirivanjem usta, očiju ili nosa nakon kontakta sa klicama. Zato je važno da vodite redovno računa o higijeni tijela.

Šta je preventiva?

Da biste smanjili rizik od prehlade, treba raditi sljedeće:

često perite ruke

uzdržavajte se od deljenja hrane, pića i drugih stvari sa ukućanima koji se ne osjećaju dobro

izbegavajte nepotrebno dodirivanje očiju i usta

hranite se uravnoteženo, uz dosta voća i povrća

redovno vježbajte

dovoljno spavajte

Hidratacija i pravilna ishrana su od izuzetne važnosti za lečenje prehlade. Prehlada uglavnom prođe za nedelju, dvije i obično ne zahtjeva odlazak ljekaru. Ali nekad se prehlada može razviti u bronhitis ili upalu pluća. Rizik za to je veći ako imate oslabljen imunosistem ili druge respiratorne zdravstvene probleme kao što je astma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top