Ruski Predsjednik Vladimir Putin “cinično iskorištava” političku situaciju u Bosni i Hercegovini kako bi širio razdor po Evropi i vrijeme je da “diplomatija spriječi ulazak u sukob”, piše članica Parlamenta Velike Britanije, Alicia Kearns, te poziva na jaču prisutnost NATO saveznika u BiH i na razmatranje sankcija za one “koji sistematski potkopavaju Dejtonski sporazum.”

U svom tekstu naslova “Britanija će opet biti uvučena u evropski rat osim ako se Putin ne zaustavi,” objavljenom na portalu Daily Express, Kearns navodi da je “Zapad pod napadom svaki dan” i da je jedno od mjesta gdje se to odvija Bosna i Hercegovina.

Kearns navodi da, u Africi i Aziji, Kina finansira “ogromne infrastrukturne projekte koji siromašnije zemlje čine zavisnima od komunističkog režima koji je počinio genocid”, da bi u Evropi “jedna jedina Putinova riječ mogla dovesti do energetskog rata”, te da je “najmanje 100.000 ruskih vojnika na ukrajinskoj granici.”

“A u kutku Evrope, zemlja prema kojoj imamo jedinstvenu historijsku dužnost, na rubu je propasti: Bosna. Da ne bude zabune, propala Bosna je Putinova ambicija, jer bi sukob i nestabilnost u našem bliskom susjedstvu doveli do rastrojenog NATO-a i osnaženog Putina,” piše ona.

Kearns opisuje BiH kao zemlju gdje su “vjekovima vođeni ratovi”, uključujući posljeni tokom 1990-tih godina, kada se dogodio “jedini genocide u Evropi od Holokausta.”

“Samo postojanje Bosne predstavlja delikatan čin balansiranja – i Putin pokušava da uništi tu ravnotežu upravo sada da bi služio svojim interesima,” tvrdi Kearns.

Ona zatim opisuje političku krizu u BiH, za koju okrivljava člana Predsjedništva Milorada Dodika. Navodi da je sve počelo nakon što je bivši Visoki predstavnik, Valentin Inzko, uveo zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca u zemlji.

To je, kako navodi ona, “stvorilo problem Putinovoj marioneti u regionu, lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku”, te dodaje da Dodik kontinuirano nigeria genocid u Srebrenici.

Također navodi da Putin, te Kina, ne priznaju novog Visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.

Kearns piše da je razgovarala sa ambasadorom BiH u Velikoj Britaniji, – “njegova poruka je bila jasna: Bosna je na rubu raspada i sukoba.”

“Vidimo pokušaj da se ukloni međunarodno održavanje mira, te da se povuče zavjesa nad Bosnom i pusti Dodiku da ostvari Miloševićev san o Velikoj Srbiji,” piše ona.

“Zato međunarodna zajednica mora istupiti naprijed i čvrsto se fokusirati na održavanje stabilnosti tu, osiguravajući da očuvamo mir sklopljen 1995. Godine,” dodaje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Savjetnica generalnog sekretara UN-a posjetila Beograd i poručila: Molim vas, uklonite mural!

Priznavanje da se desio genocid ne znači i negiranje da su se…