ZDRAVLJE

VRIJEME DORUČKA MOGLO BI POVEĆATI RIZIK OD DIJABETESA ZA 59 POSTODoručak se smatra najvažnijim obrokom u danu.

To je zato što vaše tijelo tokom sna prolazi kroz takozvani post i ujutro mu je potrebna energija. Zbog toga je važno da ranije doručkujemo.

Nova studija Instituta za globalno zdravlje u Barceloni koja je sprovedena na 100.000 ljudi, otkrila je da vrijeme kada odlučite doručkovati može povećati šanse za dobijanjem dijabetesa.

Naime, glavni autor studije – doktor Manolis Kogevinas otkrio je da doručak nakon devet sati ujutro povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 59 posto, u usporedbi s ljudima koji su doručkovali prije osam ujutro.

Također, istraživanjem su otkrili da nije zdravo ni potpuno preskakanje doručka jer i to povećava šanse za dijabetes, a otkrili su da i večera nakon 22 sata može povećati rizik od ove bolesti. Ističu da su ljudi koji češće jedu manje obroke, smanjuju rizik od dijabetesa.

Posebno navode da metabolizam treba održavati u skladu s unutarnjim “satom” tijela, poznatim kao cirkadijalni ritam, koji reagira na svjetlost. Tako tijelo navodi da ste budni tokom dana, a kada padne mrak daje signal da je vrijeme za spavanje.

Prethodne studije također su pokazale da prehrana koja nije usklađena s vašim dnevnim ritmom može povećati rizik od bolesti srca, dijabetesa i prekomjerne težine. Iako je dijabetes češće zastupljen kod starijih osoba, stručnjaci su upozorili da se on sada brže širi kod osoba mlađih od 40 godina.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top