Zapadni analitičari kažu da je Bosna i Hercegovina suočena s najvećom krizom od potpisivanja Daytonskog sporazuma, kojim je završen rat 1995., a mnogi sumnjaju da su upleteni ruske i kineski prsti u ono što bi mogao biti raspad pakta koji je osigurao 25 godina neugodnog mira, piše VOA News a prenosi Nation World.

Sporazumi uz posredovanje SAD-a podijelili su balkansku zemlju na Republiku Srpsku u kojoj dominiraju Srbi i regiju poznatu kao Federacija, u kojoj dominiraju Bošnjaci i Hrvati. Sve tri etničke grupe zastupljene su u tripartitnom predsjedništvu.

Ali Milorad Dodik, srpski predstavnik u Predsjedništvu, posljednjih je sedmica počeo proces povlačenja ljudi te etničke grupe iz državnih institucija, a prijeti i potpunim otcjepljenjem Republike Srpske.

Takvi potezi, uključujući plan jednostranog prijenosa ovlasti vojnih snaga, sistema oporezivanja na Republiku Srpsku jasno je kršenje Daytonskog sporazuma u očima nekoliko sadašnjih i bivših diplomata, američkih dužnosnika i analitičara kojew je VOA intervjuirala.

Mnogi strahuju da akcije ne samo da prijete poništavanjem mnogih poslijeratnih postignuća, već i stvaraju potencijal za nove sukobe i podjelu zemlje.

– Bosna i Hercegovina kao država je bila u stanju nekako se petljati iz jedne krize u drugu i dalje ostajati barem polufunkcionalna demokratija. 

Ovoga puta me brine što Dodik jednostavno gura stvari predaleko, rekao je Bruce Berton, američki diplomat koji je bio na čelu misije Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OESS) u Bosni i Hercegovini između 2015. i 2019. godine.

Berton je također bio zamjenik šefa u Uredu visokog predstavnika (OHR).

Dok Dodik tvrdi da vraća funkcije koje su oduzete Republici Srpskoj bez njezine saglasnosti, mnoge je odobrio državni parlament uz sudjelovanje stranaka iz Republike Srpske.

Čini se pomalo šizofrenim ponašanjem, rekao je Paul McCarthy, direktor odjela za Evropu na Međunarodnom republikanskom institutu, koji je istaknuo da Dodikova stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podržava neke od tih odluka.

Iako postoji određen otpor Dodikovim potezima oporbenih stranaka u Republici Srpskoj, McCarthy je rekao da vjeruje da su najnoviji potezi ohrabreni iz Moskve.

– Ovo je jeftin način za Rusiju da posije razdor i da potkopa poziciju Zapada, EU i Washingtona na zapadnom Balkanu, rekao je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…