Rusija je danas objavila napredak u svojoj vakcini protiv koronavirusa Sputnik V, koja se odnosi na novu verziju namijenjenu djeci i prahom koji se ušmrkava za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da ga je uzeo kao booster.

Putin je u televizijskim komentarima rekao da je ponovo vakcinisan šest mjeseci nakon početne doze vakcine Sputnik V, jer mu je nivo antitijela opao.

Rekao je da je buster bio u obliku injekcije, nakon čega je sljedećeg dana prašak ubrizgan u obje nozdrve, prenosi Reuters.

“To je bilo sve – ništa nisam osjetio. Ništa. Danas, nakon ove dvije procedure, već sam se ujutru bavio nekim sportom”, rekao je.

Rusija je prošle godine brzo razvila svoju vakcinu Sputnik V, ali Kremlj je za nedavni porast slučajeva okrivio široko rasprostranjenu nevoljnost javnosti da se vakciniše. Oktobar je bio najsmrtonosniji mjesec pandemije do sada u Rusiji.

Mnogi ljudi oklijevaju da prime vakcinu i nepovjerljivi su u zvanična uvjeravanja o njegovoj sigurnosti – stav kojem je Putin pokušao da se suprotstavi govoreći o svom vlastitom iskustvu.

Zamjenica premijera Tatjana Golikova najavila je odvojeno da će Ministarstvo zdravlja kasnije u sredu registrovati novu vakcinu Sputnjik M za upotrebu za decu uzrasta od 12 do 17 godina, a očekuje se da će vakcine biti dostupne krajem decembra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…