Političke partije koje participiraju u radu Vlade Republike Srpske (RS) tokom tri godine mandata ispunile su 17 od 149 obećanja koja je Istinomjer evidentirao tokom izborne kampanje za Opće izbore u BiH 2018. godine. U progresu je ispunjavanje 30 datih obećanja, a osim toga, započete su aktivnosti i na ispunjavanju 51 datog obećanja.

Istinomjer je u trećoj godini mandata Vlade RS pratio progres na ispunjavanju obećanja koja su dali Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Socijalistička partija RS (SPRS), Ujedinjena Srpska, te Narodni demokratski pokret (NDP). Nakon što je Vladu RS u oktobru 2020. godine napustio Demokratski narodni savez (DNS), iz obuhvata monitoringa Istinomjera isključena su 73 obećanja ove političke partije.

Od 17 ispunjenih obećanja, njih 11 dao je SNSD, pet ih je dala SPRS, te jedno NDP, dok od šest obećanja, koliko ih je dala Ujedinjena Srpska, nije evidentirano nijedno ispunjeno.

Ujedinjena srpska nije ispunila nijedno od šest obećanja / FOTO: Istinomjer.ba

Najviše obećanja Istinomjer je evidentirao u oblasti ekonomije, njih 81, a nakon treće godine mandata Vlade RS u ovoj oblasti, ispunjeno je šest obećanja. Ocjenu “nije započeto” dobilo je 17 obećanja, dok je rad na ispunjavanju započet u slučaju 34 obećanja. U progresu je ispunjavanje 19 obećanja, dok je Istinomjer jedno obećanje u ovoj oblasti ocijenio kao zaustavljeno, a po jedno obećanje ocijenjeno je kao neispunjeno, odnosno neutemeljeno.

Većina ispunjenih obećanja realizovana je u prve dvije godine mandata Vlade RS, a među njima su se našla ona o izgradnji gondole od Pala do Jahorine, rekonstrukciji TE Ugljevik, ali i obećanje o rekonstrukciji puta za Mrakovicu. Narodna skupština RS je tokom marta 2021. godine, između ostalog, usvojila Zakon o slobodnim zonama u ovom entitetu nakon što je prethodno Vlada RS, u decembru 2020. godine, usvojila navedeni prijedlog zakona, pa je ovo obećanje ocijenjeno kao “u progresu”. Među obećanjima koja su dobila ocjenu “u progresu” su izgradnja mosta i međudržavnog graničnog prelaza u Gradišci, smanjenje poreza na rad, povećanje poreske discipline i druga.

U oblasti socijalne politike, Istinomjer je zabilježio 23 obećanja, od čega su dva, u vezi s povećanjem prosječne plate u ovom entitetu tokom 2019. godine na 1.000 KM, ocijenjena kao neispunjena već u prvoj godini mandata. Također, u prvoj godini mandata, sa zakašnjenjem su ispunjena dva obećanja koja su se odnosila na povećanje penzija.

Ocjenu “u progresu” dobila su dva obećanja koja su se odnosila na povećanje penzija, plata i socijalnih davanja i otvaranje 600 radnih mjesta u privrednoj zoni Nova Topola. Četiri obećanja ocijenjena su kao ispunjena, od čega je jedno, o povećanju penzija, ispunjeno tokom druge godine mandata, dok su tri obećanja – otvaranje tržnog centra u privrednoj zoni Nova Topola, povećanje penzija od 10% i donošenje Zakona o socijalnom preduzetništvu ispunjena tokom treće godine mandata Vlade Republike Srpske. Pet obećanja dobilo je ocjenu “nije započeto”, dok su određene aktivnosti zabilježene na osam obećanja koja su ocijenjena kao započeta.

Dodik, Višković i Cvijanović: Od 149 ispunjeno 17 obećanja građanima / FOTO: Istinomjer.ba

Tokom izborne kampanje 2018. godine, Istinomjer je evidentirao devet obećanja koja svojim kontekstom odgovaraju temi obrazovanja. Od tog broja, u toku tri godine, ispunjena su tri obećanja, dok je jedno ispunjeno sa zakašnjenjem. U ovoj oblasti ispunjeno je nekoliko obećanja, međutim, većinom se radi o obećanjima čija je realizacija počela u proteklom mandatu, kao i o projektima koji se provode u saradnji sa lokalnom zajednicom. Ocjenu “u progresu” dobilo je obećanje koje se odnosi na uspostavljanje dualnog obrazovanja, dok se jedino nezapočeto obećanje odnosi na uvođenje informatike kao obavezanog predmeta od prvog razreda osnovne škole, te u svim razredima srednje škole.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…