Vlada Federacije nije još uvijek razmatrala zaključak Parlamenta o obilježavanju službenih vozila, tvrdi nekoliko ministara u Vladi s kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Parlament Federacije je još u martu ove godine zadužio Vladu da dopuni postojeću ili da donese posebnu uredbu ili pravilnik o vizuelnom označavanju službenih vozila u organima uprave u Federaciji.

Iz Vlade odnosno Sekretarijata nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o provedbi zaključka Parlamenta.

Ministar pravde Mato Jozić kaže da ne želi da službeno vozilo koje koristi bude obilježeno.

“Zašto? I ovako sam vizualan, da me gađaju i biju po putu, šta vam je, ljudi, gdje vi živite, gdje su vozila obilježena? Policija ima samo obilježena vozila!”, kaže Jozić i dodaje kako se njegovo korištenje službenog vozila svakodnevno kontroliše.

“Svaki mi dan šalju da vide koliko goriva trošim, imam li naloga i radim li šta treba”, kaže on.

Za Jozića je ova inicijativa “ludost i populizam” ljudi koji ne znaju šta će sa sobom, i u tome vidi opasnost da se “upropasti država”.

Važeća Uredba o uslovima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave Federacije ne zahtijeva obilježavanje službenih vozila.

Adis Arapović, samostalni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, navodi kako je Vlada, osim zaključka Parlamenta, izignorisala i nekoliko njegovih urgencija te da oni od ove obaveze “naprosto bježe”.

“Oni su na mojih nekoliko urgencija odgovorili tako što su proslijedili moj upit Službi Vlade Federacije za zajedničke poslove, gdje me ta služba na vrlo korektan način obavještava da su oni spremni sve uraditi onog momenta kada od Vlade dobiju za to nalog”, kaže Arapović, koji je nedavno podnio i prijedlog Zakona o korištenju i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave Federacije.

Alma Kratina, predsjednica Kluba zastupnika Demokratske fronte Parlamenta Federacije, kaže da se prijedlogom zakona, između ostalog, definišu postupci nabavke vozila, pobliže propisuje obilježavanje, precizira uspostava registra službenih putničkih automobila u vlasništvu organa uprave Federacije, ali i određuje materijalna, disciplinska i krivična odgovornost osoba koje postupe protivno predloženom zakonu.

“Kao zastupnica sam saglasna da se u ovoj oblasti uvede više reda i smanje zloupotrebe. Sve ono što je kroz odrednice zakona predvidio kolega Arapović, kao predlagač, ima smisla jer je jasno da Uredbom Vlade, kroz koju je do sada bilo uređeno pitanje korištenja i nabavke službenih automobila, nije bilo propisano mnogo toga, usljed čega se i ostavlja prostor za zloupotrebe. Ove činjenice smo svi svjesni s obzirom na slučajeve zloupotreba nabavke i korištenje službenih automobila”, kaže ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…