Vlada Federacije BiH donijela je Uredbu o mjerama financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u FBiH s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa.

Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, cilj dodjele financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u FBiH je opstanak obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta, kao i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije.

Ukupna financijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Budžetu Federacije BiH za 2021. godinu u iznosu od 60.000.000 KM.

“Po ovoj uredbi, sredstva financijske pomoći će se dodjeljivati u svrhu refundacije već isplaćenog dijela bruto plaća za uposlenike obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, kao i dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za vlasnike obrta i ostalih samostalnih djelatnosti za period od 1. augusta 2020. do 31. jula 2021. godine”, kažu iz Ministarstva.

Financijsku pomoć će, dodaju, ostvariti svi obrti i ostale samostalne djelatnosti koji ispunjavaju uvjete propisane Uredbom.

Iz Federalnog ministarstva napominju, da bi se ostvarila financijska pomoć, uz obaveznu evidentiranja na Preliminarnoj listi, neophodno je ispunjenje minimalno jednog od uvjeta.

“Da se na dan 30. novembar 2021. godine ima isti ili veći broj zaposlenih u odnosu na dan 31. juli 2021. godine ili da je prosječan broj zaposlenih u periodu od 1. UGUAT 2021. godine do 30. novembra 2021. godine isti ili veći od prosječnog broja zaposlenih u periodu od 1. augusta 2020. godine do 31. jula 2021. godine”, navode iz Ministarstva.

Također, jedan od uvjeta je da obrti i ostale samostalne djelatnosti koji su obveznici PDV-a, moraju imati izmirene obaveze po osnovu PDV-a, u skladu sa službenim evidencijama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

“Ukupan iznos financijske pomoći po jednom korisniku za obrte i ostale samostalne djelatnosti po ovoj uredbi iznosi maksimalno 30.000 KM”, ističu iz Ministarstva.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je uz podršku UNDP-a izradilo web platformu na kojoj će se naći lista korisnika koji zadovoljavaju uvjete na osnovu pribavljenih podataka iz službenih evidencija Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Preliminarna lista korisnika, na kojoj se nalazi 18.071 obrt i ostale samostalne djelatnosti sa ukupno 33.310 zaposlenih, objavljena je 10. novembra 2021. godine.

“U roku od 15 dana obrti i ostale samostalne djelatnosti koji nisu suglasni sa objavljenim podacima, mogu se obratiti Poreznoj upravi Federacije BiH, radi eventualnih provjera, korekcija i konačnog ažuriranja podataka. Nakon toga bit će objavljena potencijalna lista korisnika, nakon čega obrti i ostale samostalne djelatnosti mogu uložiti prigovor Ministarstvu. Rok za podnošenje prigovora je osam dana”, stoji u saopćenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…