Vlada FBiH putem obavezne promjene fiskalnih aparata nastavlja otimačinu 80 miliona maraka, i to sve dok Milorad Dodik nasrće na državu, kazao je za „Avaz“ delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević (SDP).

Podsjećamo, Federalno ministarstvo finansija donijelo je pravilnik kojim se naređuje promjena fiskalnih kasa u Federaciji BiH, a na posljednjoj sjednici Vlade FBiH usvojena je informacija koja će biti upućena Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

– S obzirom na to da nije moguće implementirati softversku fiskalizaciju u narednih, prema procjeni, sigurno pet godina, a postojeći uređaji su zastarjeli i ne prate tehnološko-tehnička unapređenja na tržištu, predloženi su uređaji koji predstavljaju kombinirani model hardversko-softverskih rješenja – pojasnili su.

Kao prednost novih rješenja navedeno je evidentiranje svakog pojedinačnog fiskalnog računa u Poreznoj upravi FBiH u momentu kada je izdat, što predstavlja značajan pokazatelj za inspektore prilikom kontrole.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević kazao je da ne može da vjeruje u količinu laži koje su navedene u obrazloženju Vlade FBiH.

– U te njihove laži ne mogu povjerovati ni djeca u vrtiću. Suština lopovluka kroz fiskalne kase nije u prijenosnom sistemu, nego aplikaciji koja omogućava da se vrši selektivna evidencija prometa. Apsolutno je netačno da implementacija online modela fiskalizacije traži pet godina, jer se ona može implementirati puno jednostavnije i brže od planirane trogodišnje zamjenske otimačine – poručio je Žuljević.

Dodao je da se online fiskalizacija brže implementira, košta puno manje, a država i privrednici uspostavljaju najpošteniji odnos kad su u pitanju evidencija i uplate po PDV-u koji plaćaju građani.

– Nažalost, Vlada FBiH ovim potezom direktno pogoduje bogaćenju pojedinaca – zaključio je Žuljević.

Na internet-stranici Porezne uprave FBiH navedene su kompanije koje su registrirane za nabavku i servisiranje fiskalnih sistema:

– „Config“ iz Mostara

– „Tring“ iz Gračanice

– „SK Tradeing“ iz Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…