Ne stišavaju se oštre reakcije građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života, na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

Među brojnim reakcijama je i ona Kenana Alispahića, vijećnika u Gradskom vijeću Zenica, koji je napravio paralelu između slučaja “Zenicatransa” i afere “Respiratori”.  

ZENICATRANS | Imovina gradskog JP prebačena na Grad, nema nikakve lične koristi osumnjičenih. Osobe koje su bile odgovorne u Zenicatransu više tu ne rade radi kolapsa preduzeća. Vrijednost stanice oko 4 miliona KM.

Rezultat: Jedna od dvije osobe pritvorene koja uopće nije radila u Zenicatransu (gradonačelnik) na mjesec dana radi opasnosti da utiču na svjedoke u procesu ZT , devet njih pod mjerama zabrane, od kojih su neki bili direktori u ZT.

Zar nije logičnije da oni koji su radili u Zenicatransu imaju više šanse da utiču na svjedoke? Spektakularna hapšenja.

RESPIRATORI | Ukradeno/bačeno 10.5 miliona KM na neupotrebljive respiratore koji su precijenjeni. Dakle, “ogroman višak” novca završio u međusobnim talovima glavnih aktera.  Osobe koje su prouzrokovale aferu i bili njeni akteri i dalje rade na mjestima sa kojih su vodili aferu i kod njih nema ni mjera pritvora ni bojazni da utiču na svjedoke. Nije bilo spektakularnog hapšenja. 

Odgovorni neka odgovaraju, ali sud mora imati jednake principe prema svima. Da ne govorimo o izgubljenoj vrijednosti Krivaje, kada su joj zemljište prodali u bescijenje. Potom ga preprodali za višemilionski iznos – napisao je vijećnik Alispahić. 

Inače, Kasumovićev advokat Asim Crnalić uložio je žalbu i tražio da se Kasumoviću ukine mjera pritvora koju je odredio sudija Kantonalnog suda u Zenici Ramo Ljevaković, a ishod odluke vanraspravnog vijeća Kantonalnog suda u Zenici bit će poznat sutra. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…