Vježba “Sistem 2021” održava se širom Srbije, sa 8.000 učesnika na više od 50 lokacija, a jedan dio vježbe održan je i u Zvorniku.

Na obali rijeke Drine između Loznice i Malog Zvornika danas je održana operativno-taktička vježba zaštite i spasavanja “Sistem 2021” u kojoj je učestvovalo i 50 pripadnika Uprave civilne zaštite Republike Srpske sa osam čamaca.

Vježbi su prisustvovali predsjednik Vlade bh. entiteta RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i direktor Policije RS Siniša Kostrešević, a iz Srbije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

“Zahvaljujem se što je današnjom vježbom pokazanao da između Srba ne može i ne treba da bude granica i da smo posebno tu jedni za druge, kad god treba i gdje god treba. Vježbu ocjenjujem sa vrlo dobro. Zahvaljujem se svima i vježba je završena“, rekao je Vulin danas u Zvorniku.

Kako je navedeno, riječ je o najvećoj vježbi u posljednjih 30 godina sa 8.000 učesnika.

Osim Specijalizovane jedinice spasavanja na vodi, pripadnici Republičke uprave civilne zaštite učestvuju sa logističkim i dron timom.

Današnja vježba kod Loznice na Drini je pokazala prekograničnu saradnju u zajedničkoj akciji spašavanja u vodi i sa obale u kome su učestvovali pripadnici sektora za vanredne situacije, MIP-a, Žandarmerije, helikopterske jedinice MUP-a, Crvenog krsta Srbije i Republike Srpske kao i Uprave za civilnu zaštitu RS uz sadejstvo Ruskog humanitarnog centra u Nišu, javio je RTS.

Navedeno je da je vježba prikazala spremnost svih službi u situaciji poplava na Drini i da evakuišu stanovništvo sa jedne na drugu obalu ali i da spase ljude koji su se našli zarobljeni u bujici.

Tom prilikom korišteni su i motorni čamci, helikopteri kao i bespilotne letjelice.

Vremenski uslovi u Loznici tokom vježbe bili su slični onim prilikom elementarnih nepogoda što je izvođenje vježbe učinilo još realnijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…