Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je važno da se tenzije u BiH spuste, da treba razgovarati kako prevazići probleme i misli da će na tom fonu istrajavati i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te dodao da će o situaciji u regionu, između ostalog, razgovarati tokom sutrašnjeg sastanka sa ruskim predsjednikom.

Vučić je rekao da jučerašnji sastanak sa Dodikom u Beogradu predstavlja uobičajene konsultacije o različitim pitanjima ekonomske saradnje, ali i političkim pitanjima. “Mislim da je važno da se tenzije spuste, da budu neuporedivo niže, da razgovaramo kako da prevazilazimo probleme i mislim da će na tom fonu istrajavati i Dodik”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da se uvijek čuva da ne govori i da se na ne miješa u unutrašnje stvari drugih država.

Vučić je naveo da je za njegov sutrašnji susret za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju rekao da je veoma važan za Srbiju, da će biti razgovarano o gasu, ali i svim političkim pitanjima važnim za zemlju, o Kosovu, te o situaciji na zapadnom Balkanu.

Naveo je da je Rusija četvrti trgovinski partner Srbije i da ima mnogo prostora za uvećanje trgovinske razmjene, a što se tiče gasa, u ovom trenutku rezerve u Srbiji su, kako je rekao, spale na 128 miliona metara kubnih, pošto ga više troši zbog visoke cijene struje, te da je za Srbiju cijena gasa od presudnog značaja.

“Mogu da kažem da ću da se borim za interese naše zemlje i da molim predsednika Putina da nam izađe u susret. Sutra popodne ćemo znati mnogo više”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da će Srbija, što se tiče naoružavanja, imati snažnu, moćnu i mnogo efikasniju, sposobniju i bolje naoružanu i opremljenu armiju nego ikada, te najavio neka prijatna iznenađenja do kraja Nove godine i do marta iduće godine.

On je rekao da će građani biti veoma zadovoljni i sretni da vide koliko je Srbija sigurnija zemlja i kako je više niko neće ugrožavati na način kako su je nekada ugrožavali.

Najavio je i kupovinu dva nova protivpožarna aviona, koji će biti najbolji avioni za gašenje požara u regionu, tako da će Srbija moći da pomogne i susjedima, ako žele.

Povodom primjedbi o naoružavanju Srbje, Vučić je rekao da Srbija šuti na to što se jedna zemlja u njenom okruženju, koja je i brojačno i teritorijalno manja od Srbije ubrzano naoružava, kao i neke druge mnogo manje.

Upitao je i zašto bi se se Hrvatska naoružavala, te ironično odgovorio da je to sigurno zbog Austrije i prava gradišćanskih Hrvata, a ne zbog Srbije.

“Onako kako je moguće da neki zagovaraju veliku Albaniju, a da se ništa ne kaže, tako je isto moguće da se Hrvatska naoružava besomučno, a da niko ne kaže nijednu reč, a šta god da mi kupimo pitaju – zašto li se Srbija naoružava“, rekao je Vučić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…