MAGAZIN

(VIDEO) ‘Vanzemaljska‘ koncertna hala: Nevjerovatna ‘Sfera‘ otvorena u Las Vegasu, U2 ‘presjekao vrpcu‘Ovakvo nešto ste vidjeli samo u naučnoj fantastici! Ogromna LED lopta ‘Sphere‘ u pustinji Las Vegasa preplavljuje čula i pomjera granice zabavne industrije.

Sphere, projekt vrijedan 2,3 milijarde dolara koji se predstavlja kao ‘zabavni prostor budućnosti‘, svoju je premijeru doživio ovog vikenda sa dva koncerta grupe U2, poznate po pomjeranju granica najsavremenije tehnologije na svojim live nastupima. Opisivanje koncertnog doživljaja u Sphereu izazovno je, jer nema ničega sličnog tome, piše edition.cnn.com. Efekat je malo sličan koncertu u ogromnom planetariju ili ‘do daske‘ pojačanoj IMAX kinodvorani, ili unutar ogromnog svemirskog broda.

Sa ‘poluprečnikom‘ od 102 metra, ova dvorana sada predstavlja najveću ‘loptu‘ na svijetu. Unutar Sphere-a, omotavajući LED ekran podržava visoku rezoluciju od 16K, što znači da pruža slike tako realistične da se možete osjećati kao da niste više u prostoru u Las Vegasu, već i sami prisutni u vizualnom sadržaju – nešto što je U2 izuzetno dobro iskoristio tokom dvosatnog nastupa. Istovremeno, novi sistem imerzivnog zvuka iz Berlina, razvijen od strane Holoplota, konfigurisan je sa otprilike 1.600 zvučnika kako bi pružio iskustvo svim sjedištima u izazovnom dizajnu Sphere-a

Kada zavirite unutra, naići ćete na atrijum visokog plafona sa impozantnim visećim skulpturama i dugim pokretnim stepenicama koje vode do gornjih nivoa. Ali prava atrakcija je upravo bina i njezin LED ekran koji obavija čitavu sferu, sa impresivnih 268 miliona video piksela! Izgrađen za procijenjenih 2,3 milijarde dolara, Sphere predstavlja veliku investiciju Jamesa Dolana, mogula MSG-a, i kompanije Sphere Entertainment Co. u budućnost live nastupa.

Ekran obavija i okružuje članove publike, i, zavisno o položaju sjedišta, može ispuniti cijelo vidno polje. U današnjem svijetu multimedijalne zabave, često se koriste izlizane riječi poput “imerzivno”, ali Sphere-ov ogroman ekran i besprijekoran zvuk zaista opravdavaju tu oznaku.

Pogledajte kako je izgledao prvi nastup u ovom impresivnom zdanju.

Sljedeće sedmice u dvorani ‘Sphere‘ prikazivaće se premijera filma “Postcard From Earth”, redatelja Darrena Aronofskog, koji obećava da će u potpunosti iskoristiti ogroman ekran Spherea i gledaocima pruži ‘‘imerzivnu” turu naše cijele planete. Više koncerata je najavljeno za 2024. godinu, ali imena izvođača se još drže u tajnosti.

Sphere Entertainment Co. je napravio ogroman korak u pomjeranju granica zabave uživo, a U2 mu je pružio uzbudljiv početak. Sada će trebati nastaviti privlačiti inovativne izvođače poput U2 koji će iskoristiti Sphere-ovu pozornicu kako bi stvorili nešto zapanjujuće i jedinstveno, prenosi hollywoodreporter.com.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top