Kada se kaže ručni rad, obično se misli na pletenje, heklanje, izradu suvenira ili namještaja, a da se može sa deset prstiju, uz pomoć samo najnužnijeg alata, napraviti automobil, e to zvuči pomalo nevjerovatno.

Za uporne i nepokolebljive kakav je tridesetčetvorogodišnji Fočak Radivoje Radović, sve je moguće, naravno, uz ogroman trud, ljubav i vjeru u ostvarenje sna.

Iz Radovićeve majstorske radionice uskoro će izaći prvi fočanski automobil “Danster”.

Radivoje ga je izradio prema dizajnu koji je sam osmislio, za svoju dušu, a nazvao ga je po sinovima Danilu i Stefanu.

Vrijedne majstorske ruke dvije godine su strpljivo izrađivale dio po dio i sklapale vozilo u improvizovanim uslovima oskudno opremljene radionice.

Doslovno, samo brusilicom i aparatom za varenje.

“Ovo je automobil moje ručne izrade. Napravio sam ga sam u svojoj radionici. Namijenjen je isključivo za terensku vožnju za “offroad” takmičenja, za malo ekstremnije uslove vožnje. Počeo sam da ga pravim 2019. i do sada sam na njemu radio nekih 125 radnih dana”, priča Radivoje.

Radovi su u završnoj fazi, “Danster” je ofarban i Radivoje je počeo finalno sklapanje dijelova.

“Šasiju i konstrukciju sam uradio sam, motor i mjenjač su od “BMW”, pogon od jednog vojnog vozila, a ostalo sam sve sam uradio. Sjedišta su isto ručno izrade – “recaro” sportska sjedišta sa pojasevima. Ja sam ih pravio i treba sad da ih nosim na tapaciranje da se završe i montiraju na auto”, ponosan je Radivoje na svoj unikatni rad.

Za razliku od “bagija”, na sličan način pravljenih otvorenih vozila, koja su namijenjena za vožnju ljeti, “Danster” će biti za sva godišnja doba, biće zatvoren, a imaće i grijanje.

Radivoje je uspio da savije masivne željezne cijevi da bi dobio skladne linije blatobrana i šasije koje vozilu daju atraktivan sportski izgled, ali i povećavaju bezbjednost vožnje, imajući u vidu namjenu vozila, a za to je trebalo mnogo i snage i vještine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…