Sinoćnji gosti kod Senada Hadžifejzovića na Face televiziji bili su Dervo Sejdić, Jakob Finci i Azra Zornić, ljudi koji su pobijedili državu i Evropu na Evropskom sudu.

Prenosimo neke detalje intervjua.

Finci: Prekinuti razgovore, organizovati nove izbore po starom zakonu, ne žuriti!

Finci: Za rat je potrebna jedna budala, a jedna se budala u BiH lako može naći!

Zornić: Pitala sam Palmera zašto je prvo svratio u Zagreb pa tek onda u Sarajevo. Palmer je direktno odgovorio da zna da HDZ Hrvatska ima jako veliki utjecaj na HDZ BiH i da je htio njihovo mišljenje i konsultacije.

Onda sam Ajhorst pitala kako Hrvatska, koja je članica EU, može samostalno, mimo Evropske unije, da pregovara sa Amerikom uime BiH. Ona je odgovorila da se takvi ispadi povremeno dešavaju, ali da me uvjerava da je Vijeće Evrope odlučno da pomogne BiH! Onda su se nasmijali i u šali pitali imam li još pitanja.

Finci: Samo je Dodik htio razgovarati sa mnom o promjeni Ustava! Sejdić: I mene je zvao! Zornić: Ajhorst me uvjeravala da je Vijeće Evrope odlučno da pomogne BiH! Sejdić: Treba mijenjati Ustav! Finci: Možemo održati izbore i odmah početi pregovore o izmjeni Ustava i Izbornog zakona!

Finci: Sve je počelo ’95. u Dejtonu! Tada sam razgovarao s Holbrukom i rekao mu da ne mogu konkurisati za Predsjedništvo. On je rekao da nije to bilo protiv mene, ali da je to prva stvar oko koje su se njih trojica uspjeli odmah složiti je podjela vlasti na tri dijela, tri nacije, svakom isti dio. 2005. sam ponovo pričao s Holbrukom i pitao sam o čemu su mislili kad su pravili taj sporazum. On je rekao da su morali tako, jer je vidio kakvi smo pregovarači. Rekao je da se do danas ne bismo dogovorili kakav da bude Ustav, pa su ga morali nametnuti. Sada smo u škripcu sa vremenom, ali možemo održati izbore i odmah početi pregovore o izmjeni Ustava i Izbornog zakona! Za rat je potrebna jedna budala, a jedna se budala u BiH lako može naći!

Zornić: Kada sam krenula u pravnu borbu za građanska prava, gledala sam na to kao na pravno pitanje. Nisam imala institucije u našoj zemlji kojima sam se mogla obratiti, zato sam se obratila Evropskom sudu za ljudska prava! Nas građane Ustav naziva “ostalim”! Neko ko je rođen u ovom gradu, čiji je babo rođen u ovom radu, živi cijeli život kao građanin drugog reda! Gurnuli su nas na margine svih dešavanja!

Finci: Kada smo Dervo i ja poslali apelacije, odvojeno, sud je vidio da su to ista dva predmeta, pa su ih spojili i postali smo familija “Sejdić – Finci”! Sud je poslao pismo našem Parlamentu da pita možemo li se nagoditi, a Parlament je odgovorio da taj Ustav nisu usvojili oni, nego da ga je nametnula međunarodna zajednica. Rekli su da ga oni promijene, pa će Parlament glasati za promjenu Ustava! Samo je jedan političar sa mnom htio o ovome razgovarati! I to Dodik!

Sejdić: Jeste, zvao nas je Dodik obojicu!

Finci: Rekao je da dok god je RS jedna izborna jedinica, njemu sve odgovara. Niko nas ništa nije pitao dok nisu došli stranci da se petljaju! O ovom predmetu postoji cijela pravna biblioteka, magistarski radovi, doktorske disertacije… Postali smo popularni, ali nemamo ništa od toga! Neki nas i ruže! Jedan od naših politčara je mene privatno pitao kakve su šanse da povučemo tu presudu, jer oni imaju probleme s tim. Ova presuda je veliki teret BiH. Svake godine kad zasjeda Vijeće Evrope obavezna tačka su neriješene sudske presude, a tu ima par hiljada neimplementiranih odluka, međutim, ova se odluka direktno odnosi na Ustav BiH i zato ima posebnu težinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Za Novalićev zakon nema potrebne većine: Novi porezi za građane FBiH neće (još) biti usvojeni

Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima neće…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…