U posljednjem ovosedmičnom izdanju Rezimea razgovarali samo sa Jakobom Fincijem, predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH.

Kaže da ga stranci često pitaju ko je glavna prepreka za implementaciju presude Sejdić-Finci.

“I onda im kažem nije niko, svi su za. Sve političke stranke, sve vjerske opcije, koga god pitaš svi kažu da, da, to treba, mi smo za sva ljudska prava, ali kad treba mrdnuti prstom, e onda je već malo komplikovanije. Gospodin Sejdić i ja smo kroz ove duge godine zajedničke borbe za implementaciju postali dobri prijatelji i onda u šali im kažemo ako je potrebno da sve u ovoj zemlji bude djeljivo na tri, onda je i to 100 vas na vlasti djeljivo sa tri 99. Ono jedno što ostaje, pa dajte to jedno Ostalima.č Biće da ste ispunili plan a vama ništa neće smetati. Međutim, niko nije spreman da odstupi ni sekunde od toga. To je nešto što je prilično čudnovato. Prva stvar koju su njih trojica nakon rata potpisali je da dijele vlast na tri jednaka dijela, bez obzira kakvi budu vaši sljedeći popisi stanovništva.”

Smatra da je sama implementacija da bi se zadovoljila sudska presuda vrlo jednostavna.

“Ja sam, istina, neko ko se bavi pravom cijeli život i ko je čak puno radio i na ustavnom pravu i na pravu manjina, zamišljao da će to biti vrlo jednostavno jer bi samo jednu rečenicu u našem Ustavu trebalo promijeniti. Rečenicu koja glasi da se bira jedan Srbin iz Republike Srpske, odnosno jedan Bošnjak i jedan Hrvat iz Federacije u Predsjedništvo i treba promijeniti da se kaže da se bira jedna iz Republike Srpske, a dva iz Federacije od kojih ne može više od jednog biti iz reda istog konstitutivnog naroda ili reda Ostalih. Time je sud u Strazburu i njihova presuda zadovoljena. Ono što mnogi prigovaraju sada je da je malo manjina, nešto ispod 40.000, međutim zaboravljaju da su u istoj situaciji i Bošnjaci i Hrvati koji žive u RS-u i Srbi koji žive u FBiH. I kad sve to sabreš zajedno sa ovima koji su manjina, to je blizu 400.000 ljudi. Sud u Strazburu nije tražio da neko iz reda Ostalih bude u Predsjedništvu. Samo je tražio da imaju pravo da konkurišu, da jednostavno se natječu za to časno mjesto, a to hoće li uspjeti ili neće, to će odlučiti glasači.”

Parlament može vrlo brzo da promijeni Ustav

Finci ističe da se Parlament jako teško sastaje, ali kad se sastane vrlo brzo može da promijeni Ustav i da prođe ta odluka.

“U Ustavu piše da nijedan zakon ne može stupiti na snagu prije nego što se objavi, a ni sam Ustav nije objavljen, a stupio je na snagu 1995. i još ga uvijek imamo. Gotovo niko i ne zna da je donesen amandman broj 1 koji se tiče distrikta Brčko. Oko njega su se svi sporazumjeli, da jednostavno građani Brčkog zna se gdje šta plaćaju i ko ih je dužan staviti na svoje spiskove, ali u svakom slučaju je to prošlo za manje od dva mjeseca. To se može vrlo brzo riješiti.”

O razgovorima sa strancima u vezi sa izmjenom Izbornog zakona, kaže da se skrenulo skroz na drugi put.

“Niko ne govori o tome, svi govore o Izbornom zakonu., zaboravljajući da je osnova Izbornog zakona Ustav i da ne možete mijenjati Izborni zakon ako prije toga ne promijenite Ustav. Sad imamo i slučaj Ljubić za koji svi kažu da je implementiran jer je taj član 12 zakona protiv koga je ustao gospodin Ljubić izbrisan. Prema tome, što je tražio to je dobio. Međutim, oni traže neke druge garancije da će u svakom slučaju uvijek u Predsjedništvu biti ne neko ko je Hrvat, nego neko ko je iz HDZ-a.”

Ljudi me pitaju hoće li biti rata

Naglašava da su svi nezadovoljni i da vladaju apatija i strah šta nas sutra čeka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…