Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu stupio je u generalni štrajk. Razlozi za štrajk su, kako navode: nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plate, nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora i loši uvjeti rada.

Kako ističu prosvjetni radnici, u Zapadnohercegovačkom kantonu Kolektivni ugovor prestao je vrijediti još 14. februara 2019. Od tada pokušavaju potpisati novi. Vladi kantona ne vjeruju.

„Dogodila se varka koja će u očima javnosti zvučati kao nešto pozitivno. Kao, povećali su nam plaću. Pa, povećali su plaću svim proračunskim korisnicima za 5 posto. I to nakon naše objave da ćemo krenuti u generalni štrajk!“, kaže Jasminka Petric, predsjednica Sinidikata srednjeg obrazovanja ZHK.

Poslodavac je imao zakonsku obavezu pokrenuti proces mirenja, ali nije.

„Ovo je vrijeme koje je bilo puno sadržaja. Što povijesnih, što ovakvih, što onakvih, pa smo stvarno svi bili zauzeti. Nije činjenica da ne mislimo na njih! Oni su se sad doveli u poziciju da nam mogu vjerovati, ili ne vjerovati. Ovih prvih 5% će biti obračunati u sljedećoj plaći. Eventualna povećanja su moguća samo ako se proračun bude punio pozitivno, tj bolje nego u prošlo vrijeme“, govori Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja u ZHK.

U Kantonalnoj vladi podsjećaju da su prosvjetarima povećali plate.

„Nakon našeg povećanja plaća oni su najavili štrajk. Razlog je očekivanje i zahtijev da te plaće još više budu povećanje. Mi imamo limite. Imamo proračun. Ne možemo se dovesti u poziciju da ugrozimo proračun, jer bi to značilo ugrožavanje normanlog života u županiji. Zasad, nismo u mogućnosti više“, kaže premijer ZHK Zdenko Ćosić.

„To povećanje plaće iznosi za profesora negdje oko 45 maraka. I s tih 45 maraka on ima plaću 990 KM, što je ispod federalnog prosjeka. Ta povećanja s kojima će se pohvaliti naši vlastodršci su samo davanje mrvica da nas se ušutka“, ističeJasminka Petric iz sindikata.

Koliko će štrajk trajati, kažu prosvjetni radnici, ovisi o Kantonalnoj vladi. Očekuju poziv na pregovore i rješavanje problema s kojim se susreću. Istovremeno, štrajk solidarnosti, ali i upozorenja tokom dana održali su i sindikati osnovnog obrzovanja Zapadnohercegovačkog kantona, najavljujući mogućnost generalnog štrajka. I oni traže povećanje plata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…