MAGAZIN

(VIDEO) Prošlo je ravno 36 godina: Tog 1. oktobra napustio nas je ZijoDražen Ričl je zajedano sa Zlatkom Arslanagićm osnovao Crvenu Jabuku

Krenuli su 18. septembra na koncert povodom izlaska prvog albuma Crvene Jabuke, koji je nakon samo nekoliko mjeseci od objavljivanja “preodrmao” cijelu Jugoslaviju. Dražen Žerić Žera i Darko Jelčić Cunja već su stigli u Mostar kad su saznali za nesreću kod Jablanice. U autu su bila njih trojica Zlatko Arslanagić, Aljoša Buha i Dražen Ričl. Aljoša je na mjestu ostao mrtav, Zlatko je srećom preživio nesreću, a Dražen je podlegao povredama na VMA dvije sedmice nakon nesreće.

Dražen Ričl  rođen je 12. marta 1962 godine. Bio je poznat i po nadimcima Zijo i Para. Najpoznatiji je kao osnivač, solo gitarista i pjevač sarajevske grupe Crvena jabuka.

Odrastao je na Koševu s majkom Elvirom, pošto mu je otac Ferdinand umro u djetinjstvu. Završio je srednju muzičku školu, a kasnije je upisao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Ubrzo zatim, počeo je svirati u grupi Ozbiljno pitanje, zajedno sa Zlatkom Arslanagićem, a zatim i sa grupom Elvis J. Kurtović, gdje je svirao u razdoblju od 1981. do 1985. Međutim, napušta ih početkom 1985. i s Arslanagićem osniva grupu Crvena jabuka. U Zlajinom potkrovnom stanu pišu pjesme za prvi album Crvene jabuke. U bend dolazi basista iz Zenice Aljoša Buha, klavijaturist Dražen Žerić i bubnjar Darko Jelčić Cunja, također iz Zenice.

Ričl je jedno vrijeme bio voditelj na radiju Sarajevo zajedno sa budućim nadrealistima Neletom Karajlićem, Zlatkom Arslanagićem, Zenitom Đozićem i Borisom Šiberom u humorističkoj emisiji i preteči prvih nadrealista PRIMUS (Priče i muzike subotom). Glumio je u prvoj sezoni serije Top lista nadrealista iz 1984.

Sa grupom Crvena jabuka snimio je istoimeni album, koji vrlo brzo postaje jedna od najtraženijih ploča, a pjesme koje je Zijo pjevao općenarodna svojina. Počinju i sa koncertnim nastupima, a do ljeta 1986. dosežu do samog vrha jugoslavenske rok scene. Ima ih svuda, na radiju, televiziji, koncertima širom Jugoslavije. S Crvenom jabukom snimio je video spotove za pjesme “Bježi, kišo, s prozora”, “Sa tvojih usana”, “Nek te on ljubi”, “Dirlija”, “Bivše djevojčice, bivši dječaci”.

Početkom septembra 1986. za sljedeći album snimio je demo verzije pjesama: “Nema više vremena”, “Umrijet ću noćas od ljepote”, “Tugo nesrećo”, “Uzmi me (kad hoćeš ti)”, “Otrov”, “Da je samo malo sreće”, “Ako, ako”, “Osim tebe ljubavi”, “Za sve ove godine”. Jedan od najvećih hitova Crvene jabuke sa drugog albuma bila je pjesma “Tugo nesrećo”, koju je napisao Dražen Ričl kao jednu od posljednjih svojih pjesama.

Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Na mjestu nesreće kod Jablanice, 2009. godine postavljena je spomen-ploča.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top