Jedan od najprepoznatljivijih ultramaratonaca atletsko-rekreativnih utrka u regiji je Mirzet Halilović iz Tuzle, prenosi Bljesak.info.

Policajac u mirovini u svojoj 52. godini života trči gotovo sve maratone u regiji, ali i najveće svjetske maratone. Osim što je zaljubljenik u trčanje i zdrav život istu strast ima i prema restauraciji oldtajmera.

Mirzet Halilović Miči, trenira šest dana u tjednu još od 2012. godine. Trenira u svim uvjetima pa i na temperaturi do -20 stupnjeva. Na treningu istrči oko pet tisuća metara.

– Točno se zna kad, šta i koliko trčim. Treninzi su svaki dan, srijeda je odmor. Svaki dan se trči ali je bitna struktura treninga. Da napravimo kada ćemo trčat lagano, kada trčim brdo, koji je tempo trčanja, kada su dužinski treninzi.. Napravimo plan i držimo se toga”, Halilović.

Do danas je istrčao točno 200 trka, od čega i neke MAJOR maratone, koji se trče u šest svjetskih gradova i najpopularniji su u svijetu. – “Ja sam prvo istrčao Berlinski maraton 3.19, pa sam nakon toga trčao u New Yorku 2018. godine 3.16, pa sam u Chicagu 3 sata i 19 minuta i sada ove godine sam trčao Bostonski maraton imao sam vrijeme 3.07.49. Jako težak maraton jer ima puno brda i na ovoj stazi to vrijeme je idealno”, dodaje. Iako godinama u mirovini, Halilović je u obavezama više nego kada je bio u radnom odnosu. Osim trčanja koje zahtijeva mnogo vremena, on je i zaljubljenik u oldtajmere.

Na placu trenutno ima oko 100 automobila koji čekaju restauraciju.

“Radim restauraciju kombija i Fića, preko 20 godina. Većinu radim za druge ljude a nešto i za sebe. Ima li para od tog hobija? Pa ne može se reći da ima para, ali ne možemo sve gledati kroz pare, da li se isplati pecati ribu ili ići u lov? Ne može se sve gledati kroz novac”, naglasio je. Za sve ovo, on ima podršku većine članova obitelji. Supruga, kaže nam bi voljela da više vremena provodi kod kuće.

A Halilović na to kaže: ” Žene ko žene. Ona meni kaže pusti stomak i idi u kafanu ko i svi normalni ljudi. Ali imam podršku obitelji, imam sinove, roditelje imam veliki krug prijatelja koji me podržavaju”. Osim trčanja, Mirzet godišnje uradi više od 15 tisuća sklekova, tisuće čučnjeva, a u 52. godini života tisuću metara istrči za tri minuta. Pogledaje priču o Mirzetu koju donosi Oslobođenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…