Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo za N1 je govorio o saniranju šteta nastale poplavama, stanju prirodne nesreće koja je proglašena na ovom području, ali je prokomentarisao i negativne komentare na fotografiju s terena kada su on i njegove kolege bile na bageru prvog dana poplava.

Fotografija Delića, Elmedina Konakovića i Elvedina Okerića u bageru na terenu prvog dana poplava izazvala je brojne pozitivne, ali i negativne komentare. Shodno tome, mnogi su ocijenili da je to bio populizam.

“Ne bih se bavio tim komentarima, uvijek će biti onih koji će negativno ocjenjivati rad. Ta fotografija je nastala nakon što smo dobili informaciju da je Elektroprivreda, jedan od najvažnijih resursa, ne za kanton nego državu BiH, poplavljen. U toj poslovnici su bili zarobljeni ljudi koji su trebali hranu, piće i transport. Uvijek će biti onih koji će to negativno komentarisati, ali je mnogo onih koji će pozitivno gledati na takve stvari. Ja kao resorni ministar kojeg je vlada zadužila da koordinira sve ove aktivnosti, morao sam izaći na teren i vidjeti kakva je situacija ne možemo to sve znati iz kancelarija. Jedna firma nam je stavila na raspolaganje sve svoje resurse i imali smo mehanizacije više nego je potrebno, otklonili smo usko grlo na rijeci Bosni i napravili smo jednu pravo dobru stvar. Bili smo u konstantnoj koordinaciji sa svim i višim i nižim nivoima vlasti i ne vidim razlog zbog čega bi to neko protumačio na negativan način”, istakao je Delić.

Danas je proglašeno i stanje prirodne nesreće na području Kantona Sarajevo. Delić je pojasnio da to znači da je Kanton Sarajevo preuzeo obavezu da snosi određene troškove štete koje su nastale.

“Određene općine na području Sarajeva su već proglasile stanje prirodne nesreće poput Ilidže, Vogošće i Ilijaša. Neshvatljivo je zašto Općina Novi Grad već ranije nije proglasila stanje prirodne nesreće, ali nakon višesatnih i višednevnih zasijedanja Vlade KS na preporuku Civilne zaštite KS jednoglasno je usvojena odluka o proglašenju prirodne nesreće i time se Vlada KS obavezala da sve svoje resurse stavi na raspolaganje Civilnoj zaštiti i da u skladu s mogućnostima svi finansiramo štete nastale nakon poplava”, naglasio je Delić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…