Deficit policijskog kadra evidentan je na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Najviše ih nedostaje u Kantonu Sarajevo, pa je krajem maja raspisan konkurs za 200 novih policajaca. Završena je prva faza testiranja. Prvi put testiranja kandidata rade se novim savremenim metodologijama koje će spriječiti bilo koji vid korupcije i subjektivnog zapošljavanja.

U skladu sa svim zakonskim regulativama na konkurs MUP-a Kantona Sarajevo prijavilo se 1.640 kandidata. Međutim, u prvoj fazi 340 kandidata je isključeno iz dalje procedure zbog nepotpune dokumentacije, kaže predsjednik komisije za izbor novih policijskih službenika Džafer Hrvat.

“S druge strane, od 1.316 preostlaih kandidata na prvu fazu pisanog teksta steklo je svih 1.316, ali odazvalo se nešto više od 950 kandidata, a preko 300 je odustalo što se smatra isključenjem iz dalje procedure izbora”, dodaje on.

Od testiranih kandidata otprilike 120 nije zadovoljilo uslove pisanog teksta. Važno je reći da zahvaljujući novim metodologijama softver sam kreira test i pitanja za kandidate koji za prolaz moraju zadovoljiti 60 posto, odnosno 30 tačnih odgovora. Svi kandidati odmah mogu da vide svoje rezultate koje kamera skenira uz njihov potpis, a na ovaj način izbjegnut je subjektivni pristup testiranju. U narednom krugu kandidate koji su zadovoljili prolaz na testu znanja očekuje test fizičke sposobnosti.

“Jedna od novina je tzv BIP test, za koji je potrebna koncentracija i koji će se obavljati pod nadzorom komisije i stručnih lica sa Fakulteta za sport i tjelesnu kulturu DIF”, napominje Hrvat.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se nada da će nova metoda ohrabriti kandidate, spriječiti zloupotrebe i negativne konotacije koje su se dovodile u vezu sa zapošljavanjem u instituciji koja predstavlja odanost, čast i hrabrost građanima i grbu BiH.

“Radimo po jednoj inoviranoj metodi, koja obezbjeđuje fer i transparentan proces odabira policijskih službenika. Želimo najbolje policijske službenike u svojim redovima i istrajat ćemo u tome da na kraju ovog procesa dobijemo takve policijske službenike. Isto tako ćemo vrlo brzo ići u još jednu konkursnu proceduru još 200 policijskih službenika i to 100 u činu policajac i 100 u činu mlađi inspektor”, ističe Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (NiP).

Važno je da spomenemo da se sva testiranja rade u prostoru najelitnije jedinice MUP-a KS, u kojoj, kao i u ostalim jedinicama, nedostaje ljudskih kapaciteta. Pitali smo, da li su novi kandidati možda budući pripadnici Specijalne jedinice MUP-a KS-a.

“Još uvijek ne znamo na koje pozicije će biti raspoređeni kada stupe u policijske redove. Za dolazak odnosno, raspored ovakve vrste jedinica postoji jedan poseban protokol, poseban plan i to će se provesti u skladu s afinitetima i što pokažu kandidati na probnom radu”, kaže Hrvat.

Predsjednik Komisije Džafer Hrvat za kraj našeg razgovora rekao je da ne sumnja da kvalitet i potencijal među mladim kandidatima postoje, ali je najvažnije, kaže, da shvate da čast nošenja policijske uniforme nema cijenu i da su u opisu posla, ali i očima građana policajci uvijek heroji i simbol hrabrosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…