U Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine svečanom ceremonijom obilježena je 16. godišnjica Oružanih snaga BiH.

Sa svečane akademije je poručeno da jedinstvene i ujedinjene Oružane snage ostaju najbolji način da se štite interesi svih u ovoj zemlji.

Ceremoniji su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH šefik Džaferović, državna ministrica u Ministarstvu odbrane Velike Britanije baronesa Goldie, ministar odbrane Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general-pukovnik Senad Mašović, komandant vojne misije EUFOR-a u BiH Alexander Platzer, komandant NATO štaba i najviši vojni predstavnik NATO-a u BiH brigadni general Eric Folkestad, te druge zvanice.

– Prije 16 godina smo krenuli na put uspostavljanja naše zajedničke, profesionalne bosanskohercegovačke vojske. Cilj nam je bio da naša država dobije Oružane snage koje će biti formirane na principima na kojim i počivaju oružane snage članica NATO-a. Principima po kojim nije važno koje je vojnik vjere, kojoj etničkoj grupi pripada, da li se još po nečemu razlikuje od svojih saboraca. Principima po kojim su bitne samo dvije stvari – koliko je vojnik sposoban i da li je odan Oružanim snagama – istakao je predsjedavajući Komšić.

Naglasio je da je njegova ocjena nakon 16 godina da su bili mnogo uspješniji nego što su se neki nadali i očekivali.

– Nakon 16 godina imamo profesionalnu vojsku koja ispunjava visoke standarde, koja je spremna odgovoriti mnogim izazovima i na koju sve građanke i građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni – rekao je Komšić na svečanoj akademiji.

Smatra da je niz primjera koji svjedoče uspjehu Oružanih snaga.

– Možda je dovoljno spomenuti samo vojne vježbe u kojima su ove godine učestvovale naše jedinice, a na kojima su pokazali zavisnu spremnost. Međutim, vaši uspjesi nisu samo vojni jer vaše djelovanje dopušta da napredujemo i na političkom planu – pojasnio je Komšić.

Kako je kazao, rezultati pripadnika Oružanih snaga BiH “nose i proces koji se tiče ispunjavanja standarda koji će nas odvesti u NATO savez”.

– A ti standardi se tiču i drugih sfera našeg društvenog života. Ti standardi su garancija da ćemo imati slobodnije i ravnopravnije društvo, da ćemo imati transparentne institucije i više pravednosti u društvu. To su standardi kojima težimo, koje od nas traže i EU i NATO, a koje ćemo teško ispunjavati bez vašeg kontinuiranog rada i zalaganja. Iako ste vi svoj posao odradili, svoje obaveze odgovorno ispunjavali, ipak su pojedinci posljednjih mjeseci dovodili u pitanje postojanje Oružanih snaga – rekao je Komšić.

Smatra da “ne treba posebno trošiti riječi na objašnjavanje o koliko neodgovornim najavama se radi”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…