Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske i predsjednik Socijalističke partije (SP), komenatrisao je u emisiji na RTRS-u Zakon o zabrani negiranja genocida kojeg je nametnuo Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini te tom prilikom kazao da genocid ne treba negirati.

Đokić je istakao da je Inzko pogriješio donošenjem izmjena Krivičnog zakona BiH te obrazložio zbog čega to misli, ali je u jednom dijelu izjave iznio i svoj stav o negiranju genocida.

“Ja mogu prihvatiti da je legitimno zahtijevati donošenje takvog zakona, a zar ga nismo mogli u nekoj proceduri mi donijeti sami, ali ne na način da bi sadržaj zakona izdiktirala neka radna grupa koju su obrazovali samo Bošnjaci u BiH. To je problem odnosa prema takvom zakonu. A da li treba negirati genocid koji se desio ili ne, ne treba ga negirati. Pitanje je da li genocid ima te razmjere, za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija”, kazao je Đokić.

Ovaj isječak gostovanja objavio je na svom YouTube kanalu Nebojša Vukanović, narodni zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) pod nazivom “Dodikov Srbenda i ministar Petar Đokić” podržao Inzkov zakon i javno priznao genocid”.

Socijalistička partija na čijem čelu je Petar Đokić, dugogodišnji je koalicioni partner SNSD-a. On je 2010. godine imenovan ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, a 2014. ministrom industrije, energetike i rudarstva.

Od 2006. godine, ova stranka (SP) je dio vladajuće većine u Republici Srpskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…