Svakodnevno traju politički, verbalni, obračuni unutar Bosne i Hercegovine, a politička priča sve je više s prizvukom 90.-tih uz olaku upotrebu riječi „rat“. Političari, ali i međunarodni predstavnici na taj način uznemiruju sve koji su rat preživjeli u ovoj državi. Udruženje za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u Bosni i Hercegovini „Pravi požar“ iz Dervente pokrenulo je peticiju s jednim ciljem- zaustaviti tu političku priču.

„Mi, veterani rata iz svih nekada zaraćenih strana u BiH, okupljeni u Udruženju “Pravi požar” s plemenitim ciljem zagovaranja mira, odlučno pozivamo na prekid zapaljive retorike, prijetnjama sukobima kao i pominjanju rata sa ciljem prikupljanja političkih poena i poigravanjem sa budućnošću svih nas.“, navedeno je u online peticiji Udruženja.

Upravo veterani su najpozvaniji da govore o ratu i njegovim kobnim posljedicama, a njihova uloga mirovnih aktivista jedini je ispravan put za normalnu budućnost na ovim prostorima.

Veterani rata u BiH pozivaju sve ljude dobre volje koji su svjesni kakve užase rat nosi da im se pridruže u potpisivanju peticije.

„ Zajedno se suprostavimo govoru mržnje i pozivima na rat kako bi se glas razuma čuo što dalje! Nadglasajmo u javnom prostoru one koji rat spominju čim im zatreba alibi za njihovu nesposobnost da pregovaraju i dogovaraju se, i to bez ikakve odgovornosti za izrečeno!“, kažu iz Udruženja „Pravipožar“.

Podsjećaju da je tokom četverogodišnjih sukoba u Bosni i Hercegovini poginulo oko 100.000 ljudi, na stotine hiljada je ranjeno i raseljeno, te da se još traga za nestalima na svim stranama.

„Prijetnje novim sukobima stvaraju ambijent koji tjera ljude iz zemlje, razara ekonomiju, guši izgradnju demokratskog društva i prosperitet. O ratnoj prošlosti, koja većini ljudi u BiH nije donijela ništa dobro, treba otvoreno razgovarati, ali samo s ciljem da se istorija ne ponovi, odnosno da se bolna iskustva koja smo svi prošli iskoriste za sprečavanje bilo kakvih budućih sukoba.“, dodaju.

Uz poruku „Dijalog i mir nemaju alternativu“ sve u BiH pozivaju da potpišu peticiju na https://www.onlinepeticija.com/

Peticija je tek pokrenuta. Do sada je više od 500 potpisnika.

Pročitajte samo neke od komentara potpisnika peticije Stop pozivima na rat:

Aleksandar Kukurić (Trebinje) -„Potpisujem zato što treba spriječiti bagru pljačkašku, nezajažljivu, nesposobnu da opet tuđoj djeci nametnu užase, dok njihova troše pokradeni novac po svjetskim destinacijama.“

Emir Ibrahimović (Vogošća) – „Jednostavno mi je preko glave da se svakodnevno isključivo u političke svrhe koristi huškanje na rat i razaranja, ubijanje nedužnih, dok ovi koji zavađaju bježe sa porodicama i pokradenim bogatstvom ove zemlje.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…