ZDRAVLJE

Veliku prijetnju donose nam komarci: "Države se trebaju ozbiljno pripremiti"Denga groznica postat će ove decenije velika prijetnja u južnoj Evropi, južnom dijelu Sjedinjenih Država i dijelovima Afrike, saopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), javlja BBC.

Razlog za to su više temperature koje stvaraju povoljne uslove za komarce koji prenose zarazu.

Naime, bolest je dugo bila pošast u velikom dijelu Azije i Latinske Amerike, uzrokujući procijenjenih 20.000 smrti svake godine. Stope bolesti već su porasle osam puta na globalnom nivou od 2000. godine, uglavnom potaknute klimatskim promjenama, kao i povećanim kretanjem ljudi i urbanizacijom.

Mnogi slučajevi ostaju nezabilježeni, ali 2022. godine u svijetu je prijavljeno 4,2 miliona slučajeva, a stručnjaci za javno zdravstvo upozorili su da se ove godine očekuju rekordni nivoi prenosa bolesti.

Bangladeš trenutno doživljava najgoru epidemiju ikada, s više od 1.000 smrtnih slučajeva.

– Moramo mnogo proaktivnije razgovarati o denga groznici, izjavio je za Reuters Jeremy Farrar, specijalist za zarazne bolesti koji se pridružio WHO-u u maju ove godine. 

Dodao je i to da se države moraju ozbiljno pripremiti za to kako da se nose sa dodatnim pritiskom koji će doći u budućnosti u mnogim velikim gradovima.

Farrar je prethodno proveo 18 godina radeći u Vijetnamu na tropskim bolestima uključujući denga groznicu. Kasnije je vodio globalnu zdravstvenu dobrotvornu organizaciju Wellcome Trust i savjetovao vladu Ujedinjenog Kraljevstva o odgovoru na Covid-19 prije nego što se pridružio WHO-u.

– Zaraza će vjerojatno uznapredovati i postati endemična u dijelovima SAD-a, Evrope i Afrike – regijama u kojima je već bilo ograničenog lokalnog prenosa – budući da globalno zatopljenje nova područja čini gostoljubivim za komarce koji je šire. To će dovesti do velikog pritiska na bolničke sisteme u mnogim zemljama, upozorio je on. 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top