ZDRAVLJE

VELIKA OPASNOST, NEMA LIJEKAPovratak gonoreje, antibiotici vise nepomažu

Svake godine se diljem svijeta prijavi oko 82 milijuna novih slučajeva gonoreje kod ljudi između 15 i 49 godina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da je spolno prenosiva bolest, gonoreja, u porastu. Stručnjaci iz WHO smatraju i da “Neisseria gonorrhoea”, poznatija kao ‘super gonoreja’, treba biti pod budnim okom doktora, imajući u vidu njezinu rezistenciju na određene lijekove.

Antibiotici više ne pomažu

Samo prekomjerna upotreba antibiotika može potaknuti pojavu antimikrobne rezistencije kod gonoreje. Bakterija koja izaziva gonoreju se s vremenom potpuno adaptirala na najbolji antibiotik kojim se ranije uspješno liječila. Znanost je uspjela naći alternativni lijek, azitromicin, ali u posljednje vrijeme, gonoreja više ne reagira ni na njega, kao ni na ceftriakson. Također, super gonoreja uključuje rezistenciju na penicilin, sulfonamide, tetraciklin, fluorokinolone i makrolide.

Doktorica Teodora Wee iz WHO-a upozorila je da bi zanemarivanje spolno prenosivih bolesti moglo biti fatalno za globalno zdravlje.

Širenje supergonoreje

“Kada se ne liječe, određene spolno prenosive bolesti mogu dovesti do dugoročnih nepovratnih ishoda, a neke mogu biti potencijalno fatalne”, rekla je doktorica koja je otkrila i da su Europa i Azija prijavile slučajeve super gonoreje.

Gonoreja se obično širi od bakterija koje se uglavnom nalaze u spermi i u vaginalnoj tekućini. Prenosi se putem nezaštićenog vaginalnog, oralnog ili analnog intimnog odnosa, kao i dijeljenjem igračaka i pomagala koji nisu dobro oprani. Bakterije mogu inficirati ulaz u maternicu, cijev koja izlazi iz tijela, rektum i grlo ili oči.

Simptomi gonoreje

    Bol tijekom mokrenja

    Bol u trbuhu

    Rektalni svrbež, krvarenje ili iscjedak

    Bol tijekom pražnjenja crijeva

    Bol u očima i iscjedak

    Upaljeno grlo

    Otečene žlijezde na vratu

    Ukočeni i bolni zglobovi

Ako osjetite neke od ovih simptoma, odmah se obratite svom liječniku ili ginekologu. Ali, kao i u svemu, prevencija je najbolji lijek. Vodite računa da imate zaštitu tijekom spolnog odnosa, osobito ako su oni česti i s različitim partnerima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top