Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 05.11.2021.godine, podiglo je optužnicu protiv Alihodžić Vehbije zbog počinjenog krivičnog djela Krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2., sve u vezi sa stavom 1. KZ FBiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 09.11.2021. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda Visoko.

,,Na osnovu člana 45. stav 2. tačka h), člana 241. stav 1. i člana 350. ZKP FBIH, podižem

O P T U Ž N I C U

Protiv: Alihodžić Vehbije, iz Vareša, neosuđivan, što je,

tačno neutvrđenog dana u 2017. godini u Olovu, radi upotrebe nabavio lažnu javnu ispravu, tako što je prethodno za novac u iznosu od 1.340,00 KM nabavio diplomu i svjedodžbe o završenoj srednjoj školi sa zvanjem šumarski tehničar i to: Diplomu o završenoj srednjoj školi JU Mješovita srednja škola Živinice djelovodnog broja … od 23.08.2013. godine na svoje ime, te

Svjedodžbe o završenom: I razredu JU Mješovita srednja škola Živinice djelovodni broj … od

14.07.2010. godine, II razredu JU Mješovita srednja škola Živinice djelovodni broj … od 07.06.2011. godine, III razredu JU Mješovita srednja škola Živinice djelovodni broj … od 24.07.2013. godine, IV razredu JU Mješovita srednja škola Živinice djelovodni broj … od 09.08.2013. godine, pa iako je bio svjestan da se radi o krivotvorenim javnim ispravama

jer nije pohađao navedenu školu, niti je polagao ispite, ovu diplomu i svjedodžbe upotrijebio kao prave predavši ih u nadležnu službu navedenog javnog preduzeća Odjeljenje Olovo, kao dokaz o stečenom zvanju šumarskog tehničara, te je dana 01.08.2017. godine na osnovu navedenih javnih isprava od strane JP ŠPD ZDK Zavidovići raspoređen na radno mjesto šumarski tehničar-klaser, čime je počinio krivično djelo krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. u vezi stava 1. KZ FBiH.

Presumpcija nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Lažna nagradna igra na Facebooku: Umjesto posuđa, veći telefonski račun

Na Facebooku i Instagramu se dijeli nagradna igra kojom se učesnicima/cama nudi…