MAGAZIN

Veganska influenserica umrla od gladi i iscrpljenosti: Šest godina nije pila vodu, jela samo voće i sjemenkeSamsonova prešla je sa veganstva na ishranu isključivo sirovom hranom koja se sastoji od povrća i voća, a influenserka je na svom Instagram profilu podijelila ono što je opisala kao “zdrave” recepte

Zhanna Samsonova, porijeklom iz Rusije i poznata kao Zhanna D‘Art na društvenim mrežama, deset godina je bila na sirovoj biljnoj ishrani koja se sastojala od voća, klica suncokretovih sjemenki, voćnih smutija i sokova.

Bilo je i perioda kada je 39-godišnjakinja praktikovala ‘suhi post‘ – kada bi danima odbijala da jede ili pije bilo šta, prenosi Daily Mail.

Samsonova, koja nije pila vodu više od šest godina, a umjesto toga je zamijenila sokovima od voća i povrća, umrla je 21. jula u Maleziji.

Influenserka, koja je imala preko 10.000 pratilaca na Instagramu i koja je putovala po Aziji poslednjih 17 godina, navodno je umrla od infekcije nalik koleri koju je pogoršala njena ekstremno restriktivna ishrana, rekla je njena majka za ruski list.

Zvanični uzrok smrti Samsonove još nije utvrđen jer njena porodica pokušava da vrati njeno tijelo u Rusiju usred birokratskih kašnjenja.

Majka koja je blogerka o hrani Vera Samsonova rekla je lokalnim novinama da je Samsonova trebala da odleti kući u Kazan na dan smrti.

Vera nije odobravala ekstremnu ishranu svoje ćerke i pokušavala je da je ubijedi da uvede uravnotoženije navike u ishrani, ali je odbila.

Samsonova prešla je sa veganstva na ishranu isključivo sirovom hranom koja se sastoji od povrća i voća, a influenserka je na svom Instagram profilu podijelila ono što je opisala kao “zdrave” recepte.

Influenserka, koja se u svojim video snimcima na društvenim mrežama činila sve mršavijom kako je vrijeme odmicalo, objavljivala bi snimak kako jede svoj ručak koji se povremeno sastojao od cijele dinje i soka od šargarepe.

U drugom videu, Samsonova je svojim pratiocima na Instagramu ispričala kako je za ručak jela čeri paradajz, avokado i sok od avokada.

‘Uprkos činjenici da kuham otmjena sirova jela, i sama jedem vrlo jednostavno. Moja hrana je jednostavna, bez ulja, bez soli, bez dehidrirane hrane i bez proteina‘, napisala je Samsonova u objavi. ‘Danas za ručak imam ukusan kefir od avokada, čeri paradajz i zreo avokado. Prijatno.‘

Njeni prijatelji i porodica upozoravali su je na ekstremnu ishranu, ali ona je odbila da sluša i to se pokazalo fatalnim nakon što je navodno umrla od infekcije i iscrpljenosti koje je pogoršala njena ishrana sirovom hranom.

Prijateljica Samsonove, koju je upoznala na Tajlandu, rekla je za rusku novinu 116.ru: ‘Bilo je strašno gledati je, da budem iskrena, ruke su joj bile kao kod moje 12-godišnje sestre, tanke.‘

Drugi prijatelj je rekao da su vidjeli Samsonovu prije nekoliko mjeseci na Šri Lanki kako ‘izgleda iscrpljeno‘.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top