Hrana postaje luksuz. Godinama nije bila skuplja. Cijene hrane i dalje rastu u cijelom svijetu. Prema podacima organizacije UN za hranu i poljoprivredu pšenica i ostale žitarice su skuplje za 3,1 %, a mliječni proizvodi za 3,4 %. Poskupljenja u BiH su veća nego u mnogim razvijenijim državama. U toku ove godine bilo je više skokova cijena hrane. Građani teško podnose ovakve udare na kućni budžet s obzirom na to da su poskupile osnovne životne namirnice koje porodice konzumiraju svakodnevno. Litar jestivog ulja prije pandemije koštao je oko dvije marke a sada je skuplji od tri. Šećer je sa marke poskupio na gotovo marku i po. Skuplje je brašno, kao i pekarski proizvodi.

“Država bi mogla olakšati ukoliko bi bila uz uvoznike strateške robe, obnovom robnih rezervi, kupovinom većih količina i čuvanjem za ovakve situacije. Ima i drugih alata kao što je diferencijacija stopa PDV-a na osnovne životne namirnice i pomoć socijalno ugroženim grupama”, rekla je predsjednica Udruženja potrošača TK Gordana Bulić . Ekonomski analitičar Admir Čavalić je dodao: “Jasno je da će doći do daljnjeg rasta cijena. Imamo i energetsku krizu koja će voditi ka drugim poskupljenjima. Međutim, ima i drugačijih predviđanja. Prema nekima, u proljeće naredne godine bi trebalo doći do stabilizacije cijena na tržištu.”

Ukoliko bi u narednoj godini došlo do poskupljenja električne energije za privredne subjekte, to bi uticalo na cijene krajnjih proizvoda i usluga. Većina građana već živi ispod granice siromaštva i teško bi podnijeli nova poskupljenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…