Večeras će, nakon dvije godine, ponovo biti dodijeljena Zlatna lopta – nagrada za najboljeg nogometaša svijeta, piše klix.ba.

Zlatna lopta nije dodijeljena prošle godine zbog pandemije koronavirusa, a posljednji dobitnik iz 2019. Lionel Messi je jedan od dva favorita za ovu prestižnu nagradu.

Messi, rekorder sa šest Zlatnih lopti, je imao izuzetno uspješnu godinu u kojoj je osvojio svoj prvi veliki trofej s Argentinom – Copa Americu. Osim toga, bio je jedina svijetla tačka u lošoj sezoni Barcelone, no početak u PSG-u mu je bio teži od očekivanog.

Ipak, u svakoj statističkoj kategoriji osim u broju pogodaka je bolji od drugog favorita Roberta Lewandowskog.

No, Lewandowski je po mišljenju mnogih nogometnih stručnjaka trebao dobiti Zlatnu loptu prošle godine, a s obzirom i da je postigao više pogodaka u periodu od 1. januara do 24. oktobra 2021. kada je glasanje održano, on se nada da bi ove godine mogao dobiti nagradu.

Od ostalih kandidata potajno se nagradi nada i Karim Benzema, no svjetske kladionice daju mikroskopski male šanse Francuzu, dok ostali kandidati nisu ni blizu njemu.

Osim najboljeg nogometaša, večeras ćemo saznati i ime najbolje nogometašice svijeta, najboljeg mladog (U21) igrača svijeta, te najboljeg golmana.

U izboru je glasalo 180 novinara širom svijeta. Svečanost koju će voditi legendarni Didier Drogba će se održati u teatru Chatelet s početkom u 20:30 sati, a dobitnika Zlatne lopte ćemo saznati oko 21 sat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…