Tiha poskupljenja nisu nepoznanica bh. građanima. Ali glasno i jasno je saopćeno da će plin u Federaciji poskupjeti. Za koliko, još nije poznato. Poslije Nove godine plin će skuplje plaćati firme. Do tada će se tražiti model kako ne bi došlo do poskupljenja i za građanstvo.

Poskupljenje plina najvjerovatnije neće odraziti na građane do Nove godine. Neizvjesno je šta donijeti početak naredne godine, s obzirom da je iz Gasproma već najavljeno poskupljenje.

“Cijena je od januara ove godine do do danas povećana za 71,8 posto. Razlika koju Energoinvest kao snabdjevač dobio prelaskom na Turski tok je do danas istopljena. Dakle, da nije povoljnije cijene povećanje cijene plina bi već nastupilo prije možda dva mjeseca. Ta razlika je potrošena i sada se trebaju praviti varijante kako da do Nove godine pomognemo, a onda pravimo varijante u narednih 7-10 dana kako da od Nove godine do kraja grijne sezone kroz neki novi model ponovno pomognemo”, istakao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH (SBB).

Modele kako da plin ne poskupi previše ili da se od poskupljenja izuzmu građani tražit će četiri firme: Energoinvest, BH gas, Toplane i Sarajevo-gas. Oni bi već u narednih 10-ak dana trebali imati prijedloge modela. Kako se odreći profita, a pri tome i praviti određene uštede još nije poznato.

“Ne može vam sada niko reći sa sigurnošću tačno koji je to odnos, koji je to procenat, koji je to iznos. U saniranju ovih gubitaka Vlada Federacije će otprilike ići negdje sa dvije trećine sredstava. Jedna trećina će ići na Vladu KS-a. Ovi modeli su još uvijek na stolu, ali ono što je sigurno je da idemo u ovaj program i projekat i ono što je najvažnije je da do kraja godine neće biti povećanja cijene za građane”, poručio je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture i zaštite okoliša (NiP).

Istaknuto je da Energoinvest neće moći sam podnijeti veću cijenu plina. Stoga je bilo potrebno uključiti dvije vlade. Bilo kakav prijedlog modela od četiri firme koje se bave distribucijom morat će potvrditi i Federalna i Vlada Kantona Sarajevo. Prve projekcije poskupljenja mogle bi biti poznate u narednim danima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…