Probne količine uglja već su izašle iz jame Omazići Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići, a sutra je planirano zvanično otvaranje jame u punom kapacitetu, potvrdio je za Faktor generalni direktor ovog rudnika Elvir Salihović.

Podsjećamo, u jami Omazići 29. marta ove godine izbio je veliki požar te je, sve do sada, proizvodnja bila obustavljena.

– Veliki je uspjeh pokrenuti jamu nakon onakvog požara i svega što se desilo tokom zaustavljanja požara. Neki su govorili da je to nemoguće. Mi ćemo sada dobiti što nam je nedostajalo u ovoj poslovnoj godini, a to je kvalitet jamskog uglja. I bez te jame mi ćemo do kraja godine vjerovatno ostvariti oko 1,6 miliona tona, što je najbolji proizvodni rezultat s aspekta iskopanih tona uglja u posljednjih 10-ak godina. To smo uradili s površinskog kopa, bez jame koja daje 30 posto naše proizvodnje – navodi Salihović.

On navodi da je rudnik u prvih šest mjeseci poslovao s gubitkom od 5,6 miliona KM, a kaže i da očekuje da do kraja godine ne bude dodatnog povećanja tog gubitka.

– Gubitak je očekivan jer nam je trebalo neke vrijeme da se snađemo nakon požara u jami te da nadomjestimo kvalitativni dio u proizvodnji. Morate znati da se ugalj ne plaća po toni, nego po kaloričnoj vrijednosti, a iz Omazića je najkvaliteniji ugalj. Mislim da je ogroman uspjeh to što nismo smanjivali plaće, otpuštali, a ni slali radnike na čekanje. Svi doprinosi za 2.800 radnika su uplaćeni, izmirujemo sve kredite i obaveze prema dobavljačima – navodi Salihović.

Nakon radničkog neposluha, radnici sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine ishodili su povećanje cijene uglja u iznosu od 20 posto. RMU Banovići nisu dio koncerna, ali Salihović kaže da očekuju povećanje cijene i za njih.

– Mi očekujemo veću cijenu uglja jer bez povećanja teško ćemo iznijeti narednu godinu. Poskupjelo je sve što je potrebno za našu proizvodnju – ističe Salihović.

Jama Omazići radno je mjesto za oko 800 radnika, a njen značaj je veliki zbog visoke kalorične vrijednosti uglja, što znači da proizvedeni ugalj donosi više novca.

– Iskrene čestitke u povodu puštanja u rad pogona Omazići rudarima Banovića, koji su svojim radom, zalaganjem, odricanjem i hrabrošću, predvodjeni stručnim i nadasve sposobnim kadrovima, omogućili da ustvrdim kako je pred nama svijetla budućnost rudarstva i rudarenja u Banovićima – poručio je komoratima Salihović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…