ZDRAVLJE

VAŽAN SAVJET KARDIOLOGA KOJI TREBA POSLUŠATIVjerovatno ste mnogo puta čuli da se ljudima preporučuje savjetovanje s ljekarom prije nego što započnu neki program fizičke aktivnosti. To također važi i za čišćenje snijega, jer se smatra intenzivnom fizičkom aktivnošću.

Ako imate kardiovaskularnih problema, dijabetes, bolest bubrega ili ste trenutno na nekom režimu fizičke aktivnosti, trebalo bi da razgovarate s ljekarom, prije nego što se opredijelite za čišćenje snijega ispred svog doma.

Možda će vas iznenaditi, ali upozorenja koja se odnose na čišćenje snijega, vrijede i za korištenje mašine za čišćenje snijega. I to se također smatra zahtjevnom fizičkom aktivnošću, iako bi barem u teoriji, trebalo da bude lakši zadatak, jer dio posla ipak odrađuje mašina.

Kardiolozi preporučuju da osobe koje su bile podvrgnute bajpasu ili koronarnoj angioplastici, ili koje su već preživjele srčani ili moždani udar, ne čiste same snijeg. Tu uključuju i sadašnje i bivše pušače, osobe s dijabetesom, gojazne osobe, osobe s hipertenzijom, povišenim holesterolom i osobe koje inače nisu fizički aktivne

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top