Počitelj nestaje! Ovim nas je riječima danas dočekao Džemal ef.Gadara, dugogodišnji počiteljski imam, koji se ovih dana suočava s novim problemom, piše Avaz.

Nešto više od mjesec, koliko je proteklo kako je upozorio na to da se urušava Šišman Ibrahim-pašina medresa, obilne padavine su zaprijetile istoimenoj džamiji, znanoj i kao Hadži Alijina i koja slovi za biser počiteljskog graditeljskog niza.

Praktično, situacija je još dramatičnija u odnosu na onu od prije četiri godine kada su članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika (KONS) BiH izvršili monitoring o stanju kulturno-historijskih spomenika u Počitelju i kada su konstatirali da su u ovoj bogomolji, remek-djelu arhitekture osmanskog perioda vidljivi tragovi vode u tkivo zida i u unutrašnjost džamije.

– Nakon skoro 20  godina od njene obnove, ova džamija postaje pećina. Poznato je da kupola na jednom dijelu propušta, ali to ranije nije bilo toliko izraženo kao u posljednje vrijeme. Usljed obilne kiše zadnjih dana, ali i prošlog mjeseca, stanje je sve gore, kao da hodate po vodi. U petak je cijeli dan padala kiša i uoči džume, kada sam ušao u džamiju, čarape su mi potpuno bile mokre. Bojim se da ću, ako se ništa ne promijeni, a kiša se najavljuje i narednih dana, na minber morati u gumenim čizmama. Jer, u petak se sa strane niz minber slijevala voda- priča nam ef.Gadara.

Svjedok je, objašnjava nam, da u ovoj džamiji prije rata nikad ovakva oštećenja nisu bila zabilježena niti je u unutrašnjosti ikad bilo vlage. Nisu, kaže nam, ni ispadala vitražna stakla, kao što je to sada slučaj.

– U onom periodu su vitražna stakla stigla direktno iz Milana, a stakla koja su tokom obnove upotrijebljena su, vidi se to, obična, premazana bojama. Pretpostavljam da se tokom obnove nije vodilo računa ni kako se pokrov radi ni kakvi se materijali upotrebljavaju. Vidite, evo, da džamija nema ni oluke, pa je prodor vode vidljiv i na vanjskoj fasadi- kazuje nam on.

Sunčan dan tokom subote je iskoristio da džamiju drži otvorenu kako bi se koliko-toliko vlaga isušila.

– Da nije podnog grijanja, džamija ne bi bila funkcionalna-pojašnjava ef.Gadara.

Za sve što se godinama događa Počitelju, ef.Gadara teško pronalazi riječi. Svi ga ,kaže, vole, ali, vidiljivo je, da svi okreću glavu od Počitelja.

– Evo, na Gavran-kapetanovu kulu turisti se penju na vlastitu odgovornost. Pitam se je li nekoga treba udariti ploča u glavu pa da čitamo naslove: „U Počitelju poginuo turista“. Pa, Pašina tabija… Bojim se da je pitanje dana kada će se instalacije tamo zapaliti i kada će sve izgorjeti, toliko je to zapušteno i nakaradno urađeno. Evo, Medresa, dva, tri dana bilo priče i ništa. Još niko mi nikad nije došao da me upita: „Efendija, ima li problema? Je li se nešto pomjerilo? Nevjerovatno je to. A, teško ćete naći grad poput ovog da u krugu od sto metara ima džamiju, medresu, hamam, imaret, han, sahat-kulu. Jedna fantastična slika, koja nestaje. A, i sve nas je manje ovdje. Eto, zato kažem da je ovo kraj Počitelja – zaključuje ef.Gadara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…