Tri vandala, koja se predstavljaju pod umjetničkim imenima Bank, Kuza i Troe oskrnavile su Latinsku ćupriju u Sarajevu.

Oni su na unutrašnju stranju mosta iscrtali veliki grafit, a zbog skrnavljenja mosta oglasila se i gradonačelnica Benjamina Karić.

“Sarajevska vlast je podržala uličnu umjetnost kroz projekte kao što je Street Art Festival ‘Fasada’. Ali vandalizam i skrnjavljenje nacionalnih spomenika je nedopustivo i krivično djelo. Ovaj čin vandalizma nad nacionalnim spomenikom će biti uklonjen”, navela je.

O ovom incidentu se oglasio i Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, a prema njegovim informacijama, vandali su uhapšeni.

“Najoštrije osuđujemo vandalizam na Latinskoj ćupriji. U toku prethodne noći izvršen je najgrublji oblik vandalizma nad nacionalnim spomenikom Latinska ćuprija na kojem su ispisani grafiti s obje strane mosta. Upućujem zahvalnost Prvoj PU – PS Stari Grad na pravovremenoj reakciji i hapšenju počinilaca na licu mjesta. Ovako brza reakcija treba biti opomena svim vandalima i prekršiocima zakona da ovdje neće biti tolerisano njihovo ponašanje i da će odgovarati za svoje postupke. Zajedničkim djelovanjem lokalne samouprave i organa reda, koordinacijom i prisutnošću na terenu, spriječit ćemo uništavanje naše kulturne baštine, nacionalnih spomenika, ali i druge oblike kršenja zakonskih propisa, napisao je Hadžibajrić

Podsjećamo, Odlukom o prekršajima protiv javnog reda i mira Općine Stari Grad Sarajevo, ispisivanje grafita definisano je kao prekršaj, za koji je predviđena novčana kazna. Ko piše grafite na fasadama i ulazima zgrada, javnim prevoznim sredstvima, spomenicima, potpornim zidovima, reklamnim panoima i slično može biti sankcionisan novčanom kaznom u iznosu od 150 – 450 KM. No, u slučaju vandalizma nad kulturnom baštinom Općina Stari Grad će se zalagat i za oštrije sankcije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…