Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH da odmah povuku, kako kažu, skandaloznu i antidržavnu odluku o utrostručenju cijene struje za privrednike u FBiH.

Iz SDP-a navode da se država ne ruši samo kršenjem Ustava i Dejtonskog sporazuma nego i ubijanjem privrede, pljačkom javnih dobara i neodgovornim trošenjem novca građana.

“Vlada FBiH se s jedne strane ponaša kao pijani bogataš, dijeleći milione maraka ‘pomoći’ podobnim tajkunima i firmama koje otpuštaju stotine radnika i kupujući ‘ukrasne’ malina respiratore za desetine miliona KM. S druge strane, poduzetnicima koji žive od svog posla, a ne od subvencija prijatelja u Vladi FBiH, uvodi se drakonski namet poskupljenjem struje za gotovo 300 posto, što će dovesti do lančanog gašenja velikog broja privrednika i otpuštanja radnika”, ističu iz SDP-a.

Dodaju da za povećanje cijena nema opravdanja, osim kriminogenih navika vlade da narodu i privredi na leđa “navaljuju” što veće namete kako bi pokrivali budžetske rupe nastale njihovim neradom i krčmljenjem javnog novca.

Ističu da je Bosna i Hercegovina jedini aktivni izvoznik struje na Balkanu, pa rast cijena u inostranstvu nikako ne utječe na dostupnost i cijenu struje u Bosni i Hercegovini.

“Dalje, naša se država u zanemarivom omjeru oslanja na vjetroenergiju kao izvor električne energije. Stoga, slab vjetar na sjeveru Evrope nikako nije mogao ‘doprijeti’ do Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH, niti vjetroenergija sa svojih 3 posto udjela u ukupnoj proizvodnji može biti uzrok promjene cijene. Isto vrijedi i za porast cijene plina, koji se u Bosni i Hercegovini uopće ne koristi kao izvor za proizvodnju električne energije, kao i za porast cijene CO2 certifikata Evropske unije koji se, također, kod nas uopće ne izdaju”, navodi se.

S tim u vezi smatraju kako opravdanje da cijena električne energije treba da raste jer raste i u insotranstvu nema nikakvo utemeljenje u činjenicama.

“Pozivamo Vladu FBiH i Elektroprivredu BiH da odustanu od ustaljene kleptokratske prakse zavlačenja ruke dublje u već ispražnjene džepove građana i privrednika, kako bi mogli finansirati svoj opstanak na vlasti. Jedini stvarni uzrok povećanja cijene struje je “kratki spoj” nastao uspostavom nesposobne Vlade FBiH okrenute isključivo samobogaćenju njenih članova, a taj prekid protoka energije za razvoj društva traje već sedmu godinu”, tvrde iz SDP-a.

Na kraju tvrde da ako vlasti ne odustanu od ovog koraka SDP BiH će u otvoreno i u potpunosti podržati najavljene proteste protiv “vampirske” Vlade FBiH koja teži da građanima i poduzetnicima “isisa” i posljednji fening koji mukotrpno zarade piše Klix.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…