Koordinaciono tijelo za borbu protiv koronavirusa u Tuzlanskom kantonu jučer je održalo sastanak, a pojedini članovi su ukazali na nepravedan položaj u kojem se nalaze vakcinisani građani shodno aktuelnim epidemiološkim mjerama.

Naime, Kantonalna vlada u petak je donijela nove naredbe koje su trenutno najrigoroznije u Federaciji BiH te je rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, marketa, raznih salona, sportskih kladionica i slično ograničen do 21 sat.

Ovakav potez nadležni su opravdali činjenicom da se ovaj kanton nalazi u periodu nekontrolisanog širenja koronavirusa, broja zaraženih i hospitaliziranih pacijenata te povećane smrtnosti.

Na ovakve odluke su prvenstveno oštro reagovali ugostitelji, poručivši da neće poštovati nove mjere. Također, pojedini članovi koordinacionog tijela danas smatraju da je nekorektno stavljanje vakcinisanih građana u nepovoljan položaj zbog nevakcinisanih te da odbijanje vakcinacije utječe na pooštravanje mjera zbog kojih posljedice snose i vakcinisani.

Tokom sjednice je navedeno da se brzo širenje virusa nastavlja na području Tuzlanskog kantona pa je u posljednjih sedam dana registrovano 66 smrtnih ishoda, dok je trenutno ukupno 2.147 oboljelih od covida-19.

“Ovi podaci, kao i činjenica da je prvom dozom na području TK vakcinisano ukupno 28,31 posto, a drugom 25 posto građana usmjerili su tok današnjeg sastanka Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije covida-19, ka razmišljanjima o otvaranju novih punktova za vakcinaciju”, navedeno je iz press službe Kantonalne vlade.

Iz Zavoda za javno zdravstvo TK su naveli da je trenutno građanima na raspolaganju 15.438 doza više vrsta vakcina, ali da i pored toga nije moguće ispoštovati želje pojedinaca za određenom vrstom vakcine. Također je istaknuto da je procenat pokrivenosti prvom i drugom dozom među općinama i gradovima TK drastično različit.

Inače, prema posljednjem izvještaju, u Tuzlanskom kantonu je registrovano još 247 novozaraženih koronavirusom, na bolničkom liječenju je 135 pacijenata, dok je na mehaničkoj ventilaciji njih četvero. Pod zdravstvenim nadzorom se nalaze 2.384 osobe.

Ozbiljnost stanja u Tuzlanskom kantonu ilustrovana je i kroz primjer da je u cijeloj BiH danas registrovano 367 novih slučajeva zaraze, a najveći broj je upravo iz spomenutog kantona – 247.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…