Portparol Ministarstva civilnih poslova BiH Dušan Kojić naveo je kako ne zna koji je tačan broj doza koje su završile u smeću jer se ovakvi podaci ne prikupljaju.

 

Pola miliona doza vakcine AstraZeneca, koje je Austrija u augustu donirala BiH, nije iskorišteno jer im je istekao rok. One su morale biti bačene, ali nije poznato koliko je tačno doza završilo u smeću.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije zaslužno je za donacije, a za kupovinu vakcina korišten je austrijski novac koji je prikupljen kroz porez. Donacija Bosni i Hercegovini bila je druga najveća donacija koju je Austrija do tada dala nekoj zemlji, a na prvom mjestu je Iran.

 

Trajanje AstraZeneca vakcine je šest mjeseci. One koje je donirala Austrija istekle su u oktobru i novembru, piše Kronen Zeitung.

 

Portparol Ministarstva civilnih poslova BiH Dušan Kojić naveo je kako ne zna koji je tačan broj doza koje su završile u smeću jer se ovakvi podaci ne prikupljaju.

 

-Doze AstraZenece nismo dobili samo od Austrije – objasnio je i dodao kako se one prilikom bacanja ne razvdajaju prema zemlji donatoru.

 

Stručnjaci za zdravstvenu politiku odavno kritikuju način raspodjele doza koje bogate zemlje doniraju siromašnim. Smatraju da se on odvija nekoordinirano.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…