Nova studija donosi sve veći broj dokaza da ne postoji veza između vakcinacije protiv koronavirusa i smanjene šanse za začeće.

Umjesto toga, parovi u studiji imali su nešto manje šanse za začeće ako je muški partner bio zaražen koronavirusom u roku od 60 dana, što daje još više razloga da se vakcinišu protiv koronavirusa, jer bi bolest COVID-19 mogla kratkotrajno utjecati na plodnost muškaraca, prema studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology.

“Ovi nalazi ukazuju na to da infekcija SARS-CoV-2 kod muškaraca može biti povezana s kratkoročnim padom plodnosti i da vakcinacija protiv koronavirusa ne utječe na plodnost partnera“, pišu naučnici sa Škole javnog zdravlja Univerziteta u Bostonu i druge institucije širom SAD-a.

Naučnici su napisali da “ovo doprinosi dokazima iz studija na životinjama, studija na ljudima koji su podvrgnuti liječenju plodnosti i ispitivanja vakcinacije protiv koronavirusa, od kojih nijedna nije pronašla povezanost između vakcinacije i slabije plodnosti”.

Oni su dodali da “nekoliko studija nije dokumentiralo značajnu povezanost između vakcinacije protiv koronavirusa i rizika od pobačaja”.

Studija je obuhvatila podatke 2.126 žena, starosti od 21 do 45 godina, u SAD-u i Kanadi. Žene su se upisivale u studiju od decembra 2020. do septembra 2021., a naučnici su ih pratili do novembra 2021., piše CNN.

Tokom studije žene su popunjavale online upitnike svakih osam sedmica o svojoj reproduktivnoj i medicinskoj historiji, između ostalog, i imale su mogućnost pozvati svoje muške partnere da popune upitnike.

Među učesnicima, 73 posto žena i 74 posto njihovih muških partnera primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Naučnici su analizirali odgovore iz upitnika i nisu našli nikakvu povezanost između vakcinacije protiv koronavirusa i vjerovatnosti začeća tokom jednog menstrualnog ciklusa. Ipak, podaci su pokazali da iako prethodna infekcija koronavirusom nije bila snažno povezana s vjerovatnošću začeća među ženama, ali kod muškaraca koji su imali COVID-19, postojala je povezanost s “prolaznim smanjenjem” vjerovatnog začeća.

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) objavio je rezultate studije u saopćenju za javnost i napomenuo da su parovi u kojima je muški partner bio pozitivan u roku od 60 dana imali 18 posto manje šanse da zatrudne u tom menstrualnom ciklusu, ali nije bilo razlike u stopama začeća za parove kod kojih je muški partner bio pozitivan više od 60 dana prije ciklusa, u poređenjui s parovima u kojima muški partner nije bio pozitivan.

Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo što bi moglo dovesti do ovih otkrića, ali poznato je da temperatura smanjuje broj spermatozoida i simptom je koronavirusa, prema NIH.

“Nalazi sugerišu da vakcinacija za parove koji planiraju djecu, izgleda ne utječe na plodnost”, rekla je u saopćenju dr. Diana Bianchi, direktorica “NIH’s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development”, koji je finansirao studiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…