Vakcinacija djece uzrasta od 5 do 11 godina u Sloveniji mogla bi početi već sljedeće sedmice saopćili su zdravstveni zvaničnici te zemlje, javlja Anadolija.

Upozoreno je da se COVID-19 ove godine, a posebno s početka jeseni intenzivno širi među mlađom, odnosno pedijatrijskom populacijom.

– Na osnovu podataka iz drugih zemalja i poznavanja zdravstvenih stanja koja COVID-19 može izazvati kod djece, svakako preporučujemo vakcinaciju djece uzrasta od 5 do 11 godina – rekao je Marko Pokorn, direktor Pedijatrijske klinike u Ljubljani.

Kako je istakao Pokorn, prema podacima NIJZ-a, prošle jeseni, od 1. septembra do kraja decembra 2020. godine, potvrđeno je nešto više od 4.000 novih infekcija koronavirusom kod djece. Ove jeseni taj je broj znatno veći, jer je do sredine novembra potvrđeno više od 30.000 infekcija kod djece mlađe od 18 godina.

– Ove godine možemo očekivati ​​deset puta više zaraženih među mlađom populacijom nego prošle godine. Više od desetak djece je zaraženo u pojedinim starosnim grupama – dodaje Pokorn.

Djeca oboljela od COVID-19 dolaze u bolnicu s raznim zdravstvenim stanjima.

– Imali smo više od 80 djece s dokazanom covid infekcijom hospitalizirano na pedijatrijskoj klinici. Prema informacijama koje sam dobio, još više djece je hospitalizirano na infektivnoj klinici. Na intenzivnoj njezi smo imali i osmoro djece s potvrđenom covid infekcijom. U stvari, vidimo da virus korona također može biti opasan po život ili uzrokovati zdravstvene probleme za djecu – rekao je Pokorn.

Matjana Koren Golja, glavna medicinska sestra Kliničkog odjela pedijatrijske intenzivne njege, rekla je da su liječili desetoro klinički ugrožene djece, među kojima je i novorođenče.

Trenutno imaju hospitalizovanu covid pozitivnu devojčicu, ali se njeno stanje popravlja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…