Kod pacijenta na području Zagreba uvrdili su potencijalno pozitivan uzorak na omikron, novi korona soj, potvrdio je Institut Ruđer Bošković, prenosi 24sata.hr

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama virusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu omikron, objavio je Institut Ruđer Bošković. Očekuje se i potvrda Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako piše Jutarnji list, pacijent čiji su uzorak poslali na posebnu analizu bio je nedavno u kontaktu sa zaraženim u Južnoj Africi, gdje su naučnici prvi put primijetili novi soj korone s neobično mnogo mutacija.

– Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisustvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. decembra 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja. Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njezinom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka. RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron.

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima – stoji u priopćenju instituta Ruđer Bošković.

Epidemiologinja Goranka Petrović iz HZJZ-a rekla je kako su jutros zaprimili uzorke od dvoje oboljelih i napravili tzv. PCR screening na omikron soj.

– Upravo smo dobili rezultate, te je potvrđena visoka sumnja na omikron-varijantu, što znači da se treba sekvencirati i ti nalazi bi trebali biti gotovi u ponedjeljak – rekla je Petrović za HRT.

Kontakti tih ljudi moraju na 14 dana u karantin, a zadnji dan izolacije obavezno se moraju testirati.

Oboje oboljelih epidemiološki je povezano, ali se izvor zaraze još ne može utvrditi pa je potrebno obaviti dodatno epidemiološko istraživanje.

Petrović je potvrdila kako se radi o Hrvatima koju su bili na sastancima s kolegama iz inostranstva, ali nisu bili u Africi.

– To se očekivalo. Nema mjesta za paniku i brigu, ali za oprez da – poručila je Petrović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…