ZDRAVLJE

UŽINE KOJE TOPE KILOGRAME I GASE ŽELJU ZA SLATKIM: ŠEST KOMBINACIJA KOJE ĆETE OBOŽAVATI!Bilo da želite da se riješite nekoliko kilograma ili samo nastojite da jedete zdravije, dostizanje ciljeva može biti teško. Manji unos kalorija je stub mršavljenja, ali osjećaj sitosti i zadovoljstva važniji je nego što se misli.

Zbog nervoze i gladi mnogi odustanu od zacrtanih ciljeva. Zdrava užina vam pomaže da zavarate želudac i izbjegnete napade gladi koji dovode do toga da za večeru pojedete mnogo više nego što bi trebalo.

Proteini, vlakna i zdrave masti čine da se duže osjećate sitim i manja je vjerovatnoća da ćete se kasnije prejesti. Pored toga, ovaj trio se vari sporije od prostih ugljenih hidrata, što pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Baš zato su proteini, vlakna i zdrave masti ključne komponente ishrane koja dovodi do mršavljenja.

Oni vas drže sitim duže vrijeme i uz mali unos kalorija (čak i minimalno smanjenje kalorija igra veliku ulogu u gubitku kilograma.) Najbolja užina za mršavljenje uključuje bar dvije od sljedećih namirnica: povrće, voće, cijelo zrno, zdrava masnoća ili nemasni izvor proteina.

Maline i orasi

Ovo je moćna kombinacija odlična za mršavljenje. Maline su pune vlakana (8 grama po šolji), a sirovi orasi sadrže masti, proteine i omega-3 masne kiseline. Masne kiseline se bore protiv upala, što može biti posebno korisno za postizanje vaših ciljeva (zapaljenje je često povezano sa gojenjem i može otežati gubitak kilograma).

Grčki jogurt i bobičasto voće

Jedna šolja grčkog jogurta osigurava 12-14 grama proteina i sadrži oko 100 kalorija, ali obavezno potražite onaj koji nije zaslađen. Dodavanjem 1 šolje bobičastog voća podići ćete ovu zdravu grickalicu na viši nivo (dodatna vlakna, vitamini i minerali).

Sirovo povrće sa svježim umakom

Šolju sirovog povrća (mrkva, celer ili paprika) grickajte sa ukusnim domaćim umakom (mješavina grčkog jogurta i suhih začina). To je odlična užina sa malo zdravih masti i puno proteina i drugih hranljivih sastojaka. Povrće je jedna od najboljih grickalica za mršavljenje jer možete pojesti veliku količinu, a nećete unijeti previše kalorija.

Tvrdo kuhana jaja i sir

Brza i laka užina koju čine dva tvrdo kuhana jaja sa sirom sadrži mnogo proteina i masti.

Hurme sa puterom od orašastog voća

Bogate antioksidansima koji su ključni za borbu protiv bolesti, hurme su savršena poslastica koja će zadovoljiti potrebu za slatkišima. Prelijte 2-3 urme puterom od orašastih plodova i dobit ćete zdravu, zasitnu užinu.

Proteinske grickalice

U kutiju za užinu stavite nekoliko kockica sira sa niskim sadržajem masti, dodajte oko 1/4 šolje badema ili pistacija i šolju bobičastog voća. Ova zdrava grickalica za mršavljenje sadrži tri ključna elementa – vlakna, proteine i zdrave masti. Najbolje od svega je što svakodnevno možete mijenjati kombinacije i dobijati nove ukuse.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top