ZDRAVLJE

UZIMALA SAM LIJEK ZA PREVENCIJU RAKA DOJKE, A ONDA MI JE ON UZROKOVAO DRUGI OBLIK RAKAKad se Lisa Evans izborila s rakom dojke, s pravom je osjetila olakšanje.

Ali, onda je doživjela još jedan udarac, lijek koji joj je pomogao u borbi protiv bolesti utjecao je na razvoj drugog oblika raka.

Nedavno je Lisa obilježila svoju petogodišnju borbu s rakom oporavljajući se od operacije za borbu protiv raka endometrija. Lisa sada poziva ljude da pogledaju dalje od “rijetke” druge dijagnoze i pogledaju dobrobiti lijeka tamoksifen.

Inače, Tamoxifen, koji se između ostalog prodaje pod robnom markom Nolvadex, je selektivni modulator receptora estrogena koji se koristi za prevenciju raka dojke kod žena i liječenje raka dojke kod žena i muškaraca. Također se proučava za druge vrste raka. Koristi se za Albrightov sindrom.

Tamoksifen se propisuje i pacijenticama s rakom dojke kao oblik liječenja i pacijenticama bez raka kako bi se spriječio povratak raka dojke.

Ovaj lijek je djelotvoran samo u obliku bolesti s pozitivnim hormonskim receptorima i djeluje tako da blokira estrogen da se veže za stanice raka u dojci, zaustavljajući stanice da primaju signale da rastu i množe se. Lijek može smanjiti rizik od recidiva raka dojke kod žena u predmenopauzi za 30-50 posto i za 40-50 posto kod žena u postmenopauzi, prema klinici Cleveland.

Unatoč njezinoj dijagnozi ranog stadija raka endometrija, Lisa ostaje pozitivna i preporučuje ljudima da razmotre liječenje.

Istraživanja su pokazala da je rizik od razvoja raka endometrija kod žena dva do tri puta veći, prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa.

Cancer Australia opisao je rizik od raka endometrija kao “konzistentno veći” za žene koje uzimaju tamoksifen, posebno za one starije od 50 godina.

Organizacija potiče pacijentice da razmotre potencijalne rizike i dobrobiti tamoksifena prije nego što ga odluče uzeti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top