Srbijanski državni vrh na čelu sa predsjednikom i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem usvojio je tajni strategijski dokument dugoročnog razvoja Vojske Srbije, tvrde tabloidi bliski režimu u Beogradu.

Prema ovoj strategiji, navodi Informer, prvi put u posljednje dvije decenije se precizno definiraju pravci razvoja odbrambenog sistema Srbije.

“Naša vojska treba da bude jača od svih ostalih, potencijalno neprijateljskih oružanih snaga u regionu zajedno”, navodi ovaj portal.

Ko su potencijalni agresori?

Ugledni beogradski pisac Filip David svojevremeno je autoru ovih redaka kazao da u tabloidima piše istina o onome što Vučić i njegov režim stvarno misle iza naslaga slatkorječivih izjava, usiljenosti, tobožnje dobronamjernosti i projekata poput “Otvorenog Balkana”.

Ako je suditi prema ovim izvorima, srbijanski odbrambeni sistem zemlje regije tretira kao “potencijalne neprijatelje”, što nije dobra vijest za ovaj dio svijeta koji je prošao kroz iskustva ratova, a Bosna i Hercegovina i Hrvatska i agresiju.

Kako navode beogradski izvori, analize pokazuju da je Srbija sada na nekih 65-70 posto moći u odnosu na zbrojene oružane snage Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova.

“Ipak, zaključeno je da to nije dovoljno dobro i novom strategijom ide se ka tome da Vojska Srbije u narednih nekoliko godina bude dovedena na nivo od najmanje 110 posto vojne moći u okruženju”, navodi se.

Informacija nije slučajno u ovom trenutku plasirana u medije bliske vlastima u Srbiji. Ona dolazi u trenutku ponovnog intenziviranja utrke u naoružanju u regiji, a nakon što je Hrvatska kupila od Francuske 12 aviona Rafale vrijedne milijardu eura.

“Jedino ako Vojska Srbije bude sposobna da u svakom trenutku odvrati napad i odlučno i efikasno neutralizira prijetnju iz svih pravaca, sa strana svih potencijalno neprijateljski nastrojenih zemalja iz okruženja, može se govoriti da postoji dugoročna garancija mira i stabilnosti. Samo ako potencijalni agresori budu znali da će im u najkraćem mogućem roku napadi biti odbijeni i istovremeno im naneseni nesrazmjerno veliki gubici u ljudstvu i tehnici, Srbija može dugoročno da planira državni i društveni razvoj. Zato je procjena da je neophodno da Vojska Srbije dostigne 110% vatrene, tehničke i kadrovske moći svih potencijalno neprijateljskih oružanih sila u našem regionu”, navodi se, između ostalog, u nacrtu strategijskog dokumenta u koji je urednik Informera imao uvid.

Isti izvor ističe da se u dokumentu se na više mjesta jasno navodi da Vojska Srbije “nema i nikada neće imati ulogu agresora, odnosno da je njena uloga isključivo odbrambena i odvraćajuća”.

Iako se naglašava da “nema govora o agresivnoj komponenti” Vojske Srbije, indikativna je izjava potpukovnika Ljubana Karana koji tvrdi da “Srbija ima realne razloge za maksimalno podizanje moći svoje vojske”, i u tom kontekstu spominje susjede, slično narativu iz devedesetih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…